Waar sommige doe-het-zelvers sommige klussen in huis zo aanpakken en aan de slag gaan, is het voor anderen met twee linkerhanden nogal een uitdaging om zelf aan de slag te gaan. Ze geven het liever uit handen dan dat ze zelf gaan klooien, ook als het een relatief makkelijke klus is. Uiteindelijk is elke klus een beetje geklooi, maar kan de een daar iets beter mee omgaan dan de ander. Kijk bijvoorbeeld naar het installeren van een zonnescherm, dat is eigenlijk een heel makkelijke klus. We leggen het je graag even uit.

De juiste voorbereiding

Het is verstandig om te beginnen met de juiste voorbereiding. Kijk bijvoorbeeld eens naar de benodigdheden. Heb je al een installatie aan de muur hangen of moet je die nog aanschaffen? Hoeft alleen het zonnescherm doek vervangen te worden of heb je extra benodigdheden nodig om de rest ook te installeren? Zorg voor de juiste afmetingen en schrijf deze ergens op om zeker te weten dat je het goed onthoudt. Hierna kun je door met de volgende stap.

Haal de benodigdheden in huis

De volgende stap is om de benodigdheden in huis te halen. Je kunt natuurlijk niet zomaar aan de slag met het ophangen van je nieuwe zonnescherm doek als er nog allemaal onderdelen missen. Maak dus van tevoren een lijstje met alles wat je nodig hebt, van het doek en de installatie zelf tot aan de benodigde tools om het op te hangen. Je hebt sowieso een boormachine nodig als er nog geen installatie hangt en enkele schroevendraaiers komen ook zeker van pas. Zet ook een meetlint, een waterpas, siliconespray en twee goede trappen op je lijstje, want deze heb je zeker nodig. Tot slot kun je alvast aan iemand vragen of hij of zij je kan helpen met het ophangen, want dit is eigenlijk wel een tweepersoonsklus.

Het ophangen

Nu kun je eindelijk aan de slag om alles te installeren en op te hangen. Kies een dag wanneer het zonnetje schijnt, maar niet te warm is. Dit maakt het voor jou en de helper in kwestie een stuk aangenamer. Eerst zal je de installatie op moeten hangen, waarna je deze even goed test. Hierna kun je het zonneschermdoek op maat bevestigen, welke je goed moet afstellen om deze strak te laten hangen bij het uitrollen. Bij een elektrisch scherm is het ook van belang dat je de motor goed afstelt. Hoe je dit precies doet kun je bij instructievideo’s op YouTube zien.