De vraag: ‘wat kost een houten huis?’ wordt tegenwoordig steeds vaker gesteld. Houten huizen zijn namelijk de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Waar we voorheen nog steeds vaak dachten dat stenen woningen veel sterker waren, zijn we het er inmiddels over eens dat een houten huis minstens zo sterk kan zijn. De techniek heeft immers niet stil gestaan en hout doet tegenwoordig niet meer onder voor andere materialen. In tegendeel zelfs, een houten woning beschikt juist over talloze voordelen.

Wat een houten huis kost, hangt echter af van verschillende aspecten. Hierbij kun je denken aan de grootte van het huis, de uitvoering en de vorm en de bouwstijl. Bovendien is ook de constructie van belang. Een rechte constructie zal de kostprijs immers enorm drukken, waar je bij moeilijke vormen juist veel meer betaalt. Toch proberen we in dit artikel de vraag: ‘wat kosten een houten huis?’ zo goed mogelijk te beantwoorden.

De kosten voor de kavel

Voordat een houten huis bouwen überhaupt mogelijk is, is het wel belangrijk om over de juiste bouwgrond te beschikken. Dit brengt uiteraard ook gewoon kosten met zich mee. De prijs van een kavel verschilt per gemeente en provincie. Logischerwijs ligt de prijs hoger in dichtbevolkte gebieden. In de Randstad betaal je dan ook veel meer geld dan als je een kavel buiten het centrum zou kopen. In Nederland vind je de goedkoopste bouwgrond buiten de grootste steden. Hierbij kun je rekenen op circa € 200,- per m2. Als je kijkt naar grote steden, ben je al gauw € 400,- of meer per m2 kwijt. Je betaalt dus het dubbele als je in een grote stad wilt wonen!

De vraag: ‘wat kost een houten huis?’ kan enkel beantwoord worden als de kosten voor de kavel bekend zijn.

Wat kost een houten huis? Let op het ontwerp!

Allesbepalend voor de prijs van een houten huis is het ontwerp. Dit geldt voor iedere woning die je wilt bouwen. Gelukkig kan er bij het ontwerp van een huis bij jouw wensen worden stilgestaan. Bespreek daarom vooraf met de aannemer of het bouwbedrijf wat je precies van de bouw verwacht. Wat moet de houten woning uitstraling? Naar welke sfeer ben je op zoek? Wat is je budget?

Aan de hand van deze gegevens kan de aannemer met een duidelijk bouwplan komen. Een plan waarin al jouw wensen zo goed mogelijk worden weergegeven. Bedenk echter ook dat je realistisch moet zijn. Je kunt de vraag: ‘wat kost een houten huis?’ niet zomaar stellen als je slechts een beperkt budget hebt. Een nieuw huis bouwen zal immers om een flinke investering vragen. Ook een aannemer kan geen wonderen verrichten. Bekijk daarom eerst wat de gemiddelde kosten voor deze verbouwingen zijn, dit kun je navragen bij een aannemer, en bedenk dan of dit voor jou haalbaar is. Er zijn gelukkig wel genoeg manieren om de kostprijs enigszins te drukken. Een sober ontwerp kan hierbij helpen.

Hoe wordt het huis afgewerkt?

Natuurlijk is enkel de skeletbouw van een houten huis niet voldoende. Deze moet immers ook nog bewoonbaar gemaakt worden. Bepaal daarom vooraf welke afwerking je wenst. Moet deze gelijk compleet opgeleverd worden, zodat je er vrijwel direct in kan? Of is een casco oplevering ook voldoende. Deze factoren zijn immers allemaal van invloed op de kosten van een houten woning.