De agrarische sector is continu in beweging. Kijk maar eens op een recruitment agri site. Je merkt al gauw dat het aantal beroepen binnen deze sector steeds breder wordt. Er wordt meer nagedacht over duurzaamheid, op efficiëntere wijze gewerkt en oplossingen gezocht voor het groeiende personeelstekort. Hierdoor ontstaat ook de vraag naar nieuwe bouwwerkzaamheden op het erf. Maar kan jij als ervaren bouwspecialist ook ‘zomaar’ de agrarische sector benaderen? 

Bouwen in de agrarische sector is een vak apart en dan ook zeker niet voor iedereen weggelegd. Vaak wordt dit gedaan door bedrijven die zich specifiek hebben toegelegd tot het bouwen in de agrarische sector. Dit heeft verschillende redenen. Zo verandert de agrarische sector constant. Daardoor is enorm veel flexibiliteit nodig. Daarnaast moet men op de hoogte zijn van de wensen en de eisen van de agrarische sector.

Mogelijke projecten binnen de agrarische sector

Maar waar moet je aan denken bij bouwwerkzaamheden binnen de agrarische sector? De klussen zijn hier zeer uiteenlopend en veranderen bovendien met de jaren. Waar voorheen zeer krappe stallen werden gebouwd, is er tegenwoordig juist meer vraag voor vrijloopstallen. Als bouwspecialist binnen de agrarische sector moet je met deze veranderingen om weten te gaan en samen met de sector mee groeien. Dit betekent ook dat je op de hoogte moet blijven van de veranderingen en wensen van de consument. Dat vergt veel tijd en aandacht. Je kunt hiervoor in gesprek gaan met bedrijven binnen deze sector, maar ook onderzoeken wat er momenteel bij een wervingsbureau wordt gezocht.

Mogelijke bouwprojecten binnen de agrarische sector zijn:

  • Het bouwen van ligbox- en jongveestallen
  • Varkenstallen bouwen
  • Opslagplaatsen realiseren voor producten die droog bewaard moeten worden
  • Veldschuren

Prettige werkbare omgeving

Het is natuurlijk niet alleen belangrijk om een goed en mooi bouwproject te realiseren, maar er moet ook aan de efficiëntie van de indeling worden gedacht. Sommige boeren vinden het moeilijk om te bedenken hoe een bepaald project er precies uit zal komen te zien. Daardoor zijn hun wensen niet altijd even haalbaar. Wanneer men ervaren is met werken binnen de agrarische sector, zal hij in staat zijn om de wensen en eisen om te zetten in een prettige werkbare omgeving. De stal zal dan niet alleen voldoen aan de wettelijke eisen, maar de werkbaarheid zal ook nog eens in orde zijn. Dat is de taak van de bouwspecialist in deze sector.

Bouwspecialisten met agrarische achtergrond

In de agrarische sector is veel te halen. Wie zich hier laat omscholen tot specialist, kan rekenen op een heel groot aantal klussen. Zo blijkt uit onderzoek dat maar liefst een kwart van de boeren in de agri food sector er over nadenkt om hun stallen dit jaar aan te pakken. Reken maar eens uit hoeveel klussen dit kunnen zijn.

Opvallend genoeg zien we dat veel bouwspecialisten zelf een agrarische achtergrond hebben. Dat is eigenlijk ook niet zo vreemd, want hierdoor weten zij precies hoe boerderijen geautomatiseerd kunnen worden en de efficiëntie verbeterd kan worden. Keek jij ooit bij de vacatures agrarische sector en ben je nu omgeschoold tot bouwspecialist? Dan staan je heel wat fijne jaren te wachten!