Steeds vaker schakelen mensen professionele ongediertebestrijders in om de bladpootwants in huis te verwijderen. Maar waarom eigenlijk? Is dit diertje echt zo schadelijk als we allemaal denken?

Natuurlijk kunnen we het ons goed voorstellen dat je schrikt als je een vreemd beestje in huis aantreft. Je zit er immers niet op te wachten dat ongedierte jouw huis bestormt. Bovendien weten veel mensen helemaal niet wat een bladpootwants is en krijgen ze de kriebels als ze dit beestje zien. Wat nu? Kan het kwaad? Is hij schadelijk voor het huis of de gezondheid? In dit artikel hopen we daar antwoord op te geven. Voordat je besluit dat een nieuw duurzaam huis bouwen je enige optie is, leggen we graag uit waarom je niet direct hoeft te schrikken als je de bladpootwants in huis aantreft.

Ongevaarlijke voorbijganger

Alhoewel een bladpootwants er misschien niet heel aantrekkelijk uitziet, kunnen we je in elk geval wel gerust stellen. Dit beestje is namelijk onschadelijk en ongevaarlijk. Hij kan weinig schade aanrichten in huis en zal ook niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Toch vinden veel mensen het beestje er een beetje vies uitzien. Bovendien komen we ze ook steeds vaker tegen.

De reden waarom steeds meer mensen een bladpootwants in huis aantreffen is omdat de populatie de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Vooral in het najaar treffen we ze weer aan in huis. Hierbij proberen ze te overwinteren om de ergste kou te overleven. En zeg nou zelf: er is toch geen beter plekje dan jouw verwarmde woning? De bladpootwants woont normaal gezien dan ook buitenshuis. Daarom spreken we ook wel van een ongevaarlijke voorbijganger.

Niet te vergelijken met bedwantsen

Maar waarom schrikken we zo snel als we de bladpootwants in huis aantreffen? Dit heeft waarschijnlijk alles te maken met het feit dat we over ‘wantsen’ spreken en hierbij al direct de link met een bedwants leggen. Deze vervelende beestjes zijn erg lastig en moeilijk te bestrijden. Bovendien kunnen ze veel schade aanrichten als ze eenmaal in huis zitten. Geen ongedierte waar je dus op zit te wachten.

De bladpootwants mag echter nooit vergeleken worden met bedwantsen. In tegenstelling tot de bedwantsen is deze immers ongevaarlijk en ook nog eens eenvoudig uit huis te verwijderen. Hierdoor is een professionele ongediertebestrijder eigenlijk nooit nodig.

Bladpootwants in huis: hoe herken je hem?

Het is niet voor niets dat mensen schrikken als ze de bladpootwants in huis aantreffen. Het diertje is immers nog relatief nieuw in ons land. Pas rond 2007 werd deze voor het eerst ontdekt en sindsdien is de populatie sterk toegenomen. Voor veel mensen is het echter nog steeds een onbekende en wordt deze door zijn afschrikwekkende uiterlijk nog best gevreesd.

Dit is niet voor niets, want de bladpootwants kan best wel afschrikken als deze voor het eerst gezien wordt. Dit komt voornamelijk door zijn grootte. Een gemiddelde bladpootwants is circa 2 centimeter. Gelukkig is deze niet schadelijk voor mens of dier. Ze zoeken simpelweg een plekje om te overwinteren en zullen, als de temperaturen buiten weer stijgen, uiteindelijk weer uit huis vertrekken. Heb je toch overlast van de bladpootwants? Dan kun je natuurlijk altijd een professionele bestrijder inschakelen, maar vaak is het al voldoende om deze zelf eventjes buiten de deur te zetten. Een bladpootwants in huis levert verder geen enkel gevaar op!