Er zijn verschillende benamingen voor een serverbehuizing. Een serverkast, patchkast, 19 inch rack, server rack of computer kabinet zijn benamingen die regelmatig voorkomen. De populairste namen die we tegenkomen zijn toch wel serverkast en patchkast. Alhoewel iedereen begrijpt wat je bedoelt wanneer je een serverbehuizing als zijnde serverkast of patchkast benoemt, van oorsprong zit er toch een degelijk verschil tussen deze twee benamingen. 

De overeenkomsten tussen een patchkast en een serverkast

Een serverkast of patchkast kopen? Het doel is hetzelfde. Namelijk het opslaan van netwerkapparatuur en toebehoren op een centraal punt waardoor veiligheid, structuur en overzicht binnen het netwerk gewaarborgd wordt. Beide kasten zijn voorzien van een metalenbehuizing, voor- en achterdeur en zijpanelen. Tevens bevinden zich in de kast aan de voor- en achterzijde 19 inch profielen. In essentie zijn zowel de patchkast als een serverkast dus hetzelfde.

Wanneer kies ik een serverkast?

Het verschil in de keuze tussen een patchkast of serverkast zit in de benodigdheden die nodig zijn om een netwerk goed te laten draaien. Voor ieder bedrijf, organisatie en/ of vereniging kan dit verschillen. Bestaat het netwerk voornamelijk uit servers en overige warmte winnend apparatuur? Kies dan voor een, zoals de benaming het aangeeft, serverkast. Een serverkast is voorzien van een geperforeerde voordeur en achterdeur. Door de perforatie zorgt de serverkast voor een uitstekende luchtdoorvoer waardoor het apparatuur in de serverkast niet oververhit raakt. Echter zal door de geperforeerde deur de serverkast niet geruisloos zijn. 

Wanneer koop ik een patchkast?

Een patchkast kopen biedt de oplossing wanneer een netwerk voornamelijk bestaat uit UTP bekabeling. Het aansluiten van binnenkomende UTP bekabeling in een patchkast gebeurd met behulp van patchpanelen. Vandaar het woord ‘patch’ als zijnde patchkast. Wanneer UTP bekabeling is aangesloten op een patchpaneel en doorgelust wordt naar een ethernet switch komt er niet tot nauwelijks warmte vrij. In dit geval kan er gekozen voor een patchkast met een glazen voordeur en metalen achterdeur. Het voordeel is dat er geen geluidsoverlast ontstaat en het meer mogelijkheden biedt de patchkast naar wens te plaatsen binnen het pand. 

Alhoewel het in essentie een serverkast en patchkast dezelfde doel heeft, is het toch belangrijk te kijken welke type kast daadwerkelijk het beste past binnen het netwerk.