De verwachting is dat we opnieuw een erg warme zomer krijgen. Sowieso zijn de zomers de laatste jaren vrij heet en droog. Lekker als je misschien aan het strand ligt, maar niet als je thuis aan het werk bent, of lekker wilt slapen.

In dit artikel krijg je van ons 3 tips om je huis koeler te houden zodat je leefomgeving tijdens deze warme dagen een stuk aangenamer is.

Rolluiken

Rolluiken zijn een hele goede manier om de zon en dus de warmte buiten te houden. Doordat de zon niet direct op de ramen schijnt, verwarmt je huis een stuk minder snel.

Dit kan op warme dagen vaak al enkele graden schelen.

Bijkomend voordeel is dat het ook nog eens goed dient tegen inbraak.Natuurlijk heeft een rolluik net als alles ook voor en nadelen. De voordelen zijn dat het heerlijk koel en donker blijft. Weinig onderhoud nodig. Ook in de winter handig voor isolatie (Om de kou tegen te houden). Nadelen van rolluiken hebben is dat het best prijzig is in aanschaf en soms niet mooi bij je huis staat.

Mobiele airco

Om het in huis koel te houden kan je ook gebruik maken van een mobiele airco. Dit apparaat zorgt ervoor dat een bepaalde ruimte in huis lekker fris en koel blijft. Een goede mobiele airco heeft ook een ontvochtigingsfunctie waarmee de ruimte niet klam, maar lekker droog aanvoelt.

Een ander voordeel van een mobiele airco is dat deze eenvoudig verrijdbaar is. Zo kun je hem overdag op zolder plaatsen als je aan het werk bent, en ‘s avonds als je gaat slapen in je slaapkamer plaatsen.

Een nadeel van een mobiele airco is dat ze vaak veel geluid maken en voor extra stroomkosten zorgen. Dit maakt de mobiele airco niet bepaald milieuvriendelijk.

Zonnescherm

Het zonnescherm is wel de meest gebruikte optie om warmte tegen te gaan en dus je huis te koelen. Het zonnescherm die je nog het meest ziet, bestaat uit een soort knikarmscherm of andere constructie met daarop een gespannen doek.

Op warme zomerse dagen doe je een zonnescherm bij voorkeur al vroeg in de ochtend naar beneden. Zodra dan de zon hoog aan de hemel staat en de temperatuur gaat stijgen houd je de warmte en het zonlicht buiten. Waardoor het binnen aangenaam koel blijft.

De voordelen van een zonnescherm is dat het relatief goedkoop in aanschaf is en ten opzichte van bijvoorbeeld rolluiken krijg je nog wel wat daglicht binnen en heb je nog beperkt uitzicht. Tevens zorgt het voor de welkome schaduw op je terras/tuin.

De nadelen zijn: Je moet altijd de weersomstandigheden in de gaten houden. Als het gaat regenen of hagel en harde wind moet je zo snel mogelijk het zonnescherm omhoog doen. Het doek van het zonnescherm moet daarnaast  regelmatig gereinigd worden.