Een afstand meten is alledaagse kost op de bouw. Waar je thuis wellicht al snel naar een duimstok of rolmaat grijpt, zijn deze meettools minder geschikt voor het meten van grotere afstanden. Om te voorkomen dat je je in allerlei bochten moet wringen of enorm veel tijd aan het meten van een afstand kwijt bent, is het verstandig om een professioneel hulpmiddel in te schakelen. Een laser afstandsmeter is voor zowel binnen- als buitenshuis een handig hulpmiddel om snel en nauwkeurig afstanden te meten. Maar hoe werkt het meten van een afstand met een laser meter eigenlijk?

Een laser afstandsmeter werkt, zoals de naam al doet vermoeden, met een laserstraal. De laserstraal wordt op het te meten punt gericht, waarna er een reflectie volgt. De tijd van de reflectie wordt vervolgens gemeten in het apparaat, waaruit een correcte meting volgt. Afstandsmeters zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. We kunnen grofweg twee verschillende meetapparatuur onderscheiden: ultrasonische- en laser meetapparatuur. Maar wat is het verschil? En waarom worden laser afstandsmeter vaker toegepast in de bouw?

Laser afstandsmeters: nauwkeuriger dan ultrasonische meetapparatuur

Wanneer je naar de juiste afstandsmeter op zoek gaat, zal je direct merken dat je keuze hebt uit twee verschillende apparaten. Apparaten die werken met een ultrasonisch signaal en een laserstraal. Ultrasonische instrumenten meten geluidssignalen. De afstandsmeter wordt op het te meten punt gericht, waarna de tijd van de reflectie van het geluid wordt berekend. Deze manier van meten is zeer nauwkeurig in lege ruimtes, maar is lang niet altijd even nauwkeurig. De geluidsgolven kunnen immers snel verstoord worden door objecten of diagonalen in de ruimte. Dit kan resulteren in onnauwkeurige resultaten.

Een laser afstandsmeter werkt via een laserstraal. Deze straal is geschikt om langs alle objecten en diagonalen heen te meten. Hierdoor zijn de metingen over het algemeen veel nauwkeuriger dan bij ultrasonische meetapparatuur. Bovendien beschikken laser afstandsmeters over een veel groter bereik. Waar ultrasonische instrumenten vaak niet verder dan 20 meter kunnen meten, bereiken laserstralen met gemak 200 meter. Het is dan ook geen wonder dat laser afstandsmeters veelvuldig worden gebruikt in de bouw. Ultrasonische instrumenten zijn over het algemeen meer geschikt voor huis-tuin-en-keuken klusjes.

Verschillende functies

Bij de aanschaf van een laser afstandsmeter is het belangrijk om met enkele zaken rekening te houden. Meet je vaak grote afstanden? Dan is het belangrijk dat het bereik van dit meetinstrument ver is. Daarnaast is ook de prijs van groot belang. Bovendien zijn laser afstandsmeters in alle soorten en maten verkrijgbaar. Er zijn zeer simpele modellen, die enkel een afstand kunnen meten, op de markt verkrijgbaar, maar ook

modellen die over veel handige extra functies beschikken. Wij zetten de belangrijkste functies op een rijtje:

  • Oppervlakte en volumemetingen: wil je snel weten hoeveel de oppervlakte of het volume van een ruimte is? Dan zijn er ook handige afstandsmeters beschikbaar die deze berekening voor jou maken. Zo hoef je nooit meer zelf ingewikkelde berekeningen uit te voeren en kan je altijd rekenen op een nauwkeurige meting.
  • Minimum en maximum metingen: wil je de kamerdiagonalen in een ruimte vaststellen? Dan zijn minimum en maximum metingen ontzettend handig. Zo kan je de afstanden in de ruimte nauwkeurig bepalen, zonder zelf eerst nog ingewikkelde berekeningen uit te voeren. De correcte afstand kan eenvoudig op het display afgelezen worden.
  • Bluetooth functie: sta je regelmatig met de handen in het haar in een bouwwinkel? Ben je altijd de uitgevoerde metingen vergeten op te schrijven? Geen enkel probleem! Met een innovatie laser afstandsmeter beschik je over een geweldige bluetooth functie. Hiermee kun je de metingen eenvoudig opslaan en op ieder ander apparaat tevoorschijn toveren!