Het plaatsen van stopcontacten en lichtschakelaars klinkt lastiger dan het in werkelijkheid is. Wanneer je een nieuw elektriciteitsnetwerk in huis wilt aanleggen, kan je veel dingen meestal gewoon zelf doen. Met behulp van de eenvoudige stopcontacten van klusspullen.nl is de klus zo gedaan. Toch zijn er wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Als je onzorgvuldig te werk gaat, zijn de gevolgen immers jarenlang merkbaar. In dit artikel geven we 3 tips voor het plaatsen van stopcontacten en lichtschakelaars, zodat je deze klus altijd eenvoudig en snel kunt klaren.

1.    Waar plaats je stopcontacten en/of lichtschakelaars?

Dit is de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Wil je enkel wat bestaande stopcontacten vernieuwen of is het noodzakelijk om gehele nieuwe contacten aan te leggen? In dat geval is het natuurlijk belangrijk dat je met behulp van een elektricien de bekabeling hiervoor aanlegt. Doe dit gelijk goed, zodat je ook in de toekomst over voldoende elektriciteitsmogelijkheden beschikt.

Plaats bijvoorbeeld voldoende stopcontacten in de keuken. Dit is altijd handig voor elektrisch apparatuur. Denk ook aan extra stopcontacten in de kamers van de kinderen of de woonkamer. Misschien maak je hier momenteel nog geen gebruik van, maar naarmate de kinderen ouder worden zal de vraag naar elektriciteit toenemen. Denk daarom niet alleen aan oplossingen voor de korte termijn, maar zorg er ook voor dat je in de toekomst gereed bent voor uitbreiding van elektrische apparatuur.

2.    Schaf de juiste materialen aan

Voor het plaatsen van stopcontacten is het belangrijk dat je over het juiste materiaal beschikt. Dit geldt overigens voor alle klussen waarbij schakelmateriaal van pas komt. Een schakelaar kopen bij Klusspullen is van essentieel belang als je lichtschakelaars plaatst, net als dat een stopcontact niet mag ontbreken bij jouw huidige klus. Doe vooraf goed research naar de verschillende mogelijkheden, zodat je alle benodigde materialen in huis hebt. Zo bespaar je jezelf een hoop stress en tijd en hoef je niet bij iedere verandering naar de bouwmarkt te rennen.

Twijfel je over het schakelmateriaal wat je nodig hebt? Of weet je niet waar een stopcontact aan moet voldoen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de leverancier van deze producten. Zij kunnen jou doorgaans precies vertellen wat je nodig hebt, waardoor je de klus snel en goed kunt klaren.

3.    Zelf doen of uitbesteden?

Het plaatsen van extra stopcontacten kan je prima zelf doen. Toch is het wel belangrijk dat de bekabeling op de juiste manier wordt weggewerkt. Bovendien moet er ook aan de veiligheid in huis gedacht worden. Als je over twee linkerhanden beschikt is het misschien minder verstandig om deze klus zelf uit te voeren. Schaf gerust al wat stopcontacten of Gira schakelmateriaal aan, maar laat het echte werk over aan een vakman. Zo bespaar je enigszins nog wat geld op de materiaalkosten én weet je zeker dat de klus op de juiste manier wordt uitgevoerd.


Wil je toch zelf de stopcontacten of lichtschakelaars plaatsen? Lees je dan goed in en bekijk de verschillende mogelijkheden online. Vraag daarnaast om duidelijke instructies van de leverancier. Dat maakt het klussen een stuk eenvoudiger. Als je er echt niet uit komt, kan je altijd nog een professional inschakelen. In de meeste gevallen geldt echter dat je het wel degelijk alleen kan.