Nu veel mensen deels vanuit huis werken, is het hebben van een geschikte werkruimte extra belangrijk geworden. Is jouw werkplek niet zo ruim als je zou willen, maar heb je behoefte aan een upgrade? In dit artikel geven we je vijf creatieve opbergoplossingen die zowel praktisch als stijlvol zijn, voor een slimme en efficiënte werkplaats inrichting. Klaar om je werkruimte een make-over te geven? Laat je inspireren en ga aan de slag!

1. Ontwerp je werkruimte de hoogte in

Als de vierkante meters in jouw werkruimte beperkt zijn, waarom dan niet omhoog kijken? Denk aan zwevende planken, muurhaken of hangende manden. Ze zijn perfect voor het opbergen van boeken, kantoormateriaal en decoratieve objecten. Of wat dacht je van een hangend bureaublad aan de muur? Zo houd je de vloer vrij en creëer je een gevoel van ruimtelijkheid.

2. Multifunctionele meubels

Ga voor meubels die meer dan één doel dienen. Een stoel met opbergruimte onder de zitting, of een bureau met ingebouwde lades en kastjes. Heb je gedacht aan een krukje dat ook dienst kan doen als bijzettafeltje of extra opbergruimte? Dit soort meubels helpen je om de ruimte optimaal te benutten. Ook kunnen laptopkasten handig zijn wanneer je veel apparatuur hebt, om alles netjes en veilig weg te werken.

3. Maak gebruik van lege ruimtes

Een ander creatief idee is om ongebruikte ruimtes in te zetten. De ruimte onder je bureau, de binnenkant van kastdeuren of de achterkant van je bureaustoel kunnen perfect worden benut met opbergbakjes, haken of netten. Deze plekken zijn ideaal voor het opbergen van kleinere items die anders gemakkelijk kwijt raken.

4. Denk aan digitale tools

Denk ook aan digitale oplossingen. Scannen en digitaliseren van documenten kan fysieke ruimte besparen. Er zijn talloze apps en online tools beschikbaar voor bestandsopslag, projectbeheer en notities. Zo hoef je geen dozen vol met documenten, aantekeningen of foto’s meer te hebben staan. Dit maakt jouw werkruimte niet alleen netter, maar ook efficiënter.

5. Creëer optische illusies

Door slim gebruik te maken van licht en kleur kun je jouw kleine werkruimte al snel een stuk groter laten ogen. Gebruik lichte kleuren voor de muren, maar ook voor het meubilair. Hang een grote spiegel op zodat er een gevoel van diepte ontstaat. Kijk ook goed naar het licht en laat, wanneer mogelijk, zoveel mogelijk natuurlijk daglicht binnenkomen. Heb je maar een klein raam in jouw werkruimte? Zorg dan dat je voldoende lampen plaatst om de kamer op te lichten.