Duurzaamheid is onlosmakelijk verbonden met de bouwsector. Uit onderzoek blijkt dat fabrikanten die geen duurzame oplossingen bedenken veel omzet mis kunnen lopen. Niet alleen de groeiende vraag naar duurzaamheid bij de burgers speelt hier een belangrijke rol bij. Ook onze gemeentes zijn van mening dat duurzaam bouwen gestimuleerd moet worden. Om jouw plekje binnen de bouwsector veilig te stellen is het dan ook belang dat je weet hoe duurzaam bouwen tot stand wordt gebracht. Waar moet een duurzaam product in de bouwsector bijvoorbeeld aan voldoen?

Om in te spelen op de vraag naar duurzaamheid is het voor fabrikanten vooral belangrijk om naar de levensduur en milieu-impact van hun materialen en producten te kijken. Bovendien moet er ook aan de lange termijn gedacht worden. Is het bijvoorbeeld mogelijk om het materiaal in de toekomst te recyclen en zo het milieu een handje te helpen? Hoe kunnen natuurlijke processen zoals corrosie voorkomen worden? Is chemisch vernikkelen dan de beste oplossing? En wat betekent dit dan voor het milieu? Op deze en nog veel meer vragen geven wij antwoord in dit artikel.

De definitie van duurzaam

Voordat we de bovenstaande vragen kunnen beantwoorden, is het eerst belangrijk om naar de definitie van duurzaam te kijken. Wat maakt een bepaald product nou echt duurzaam in de bouwsector? Waar let je dan op?

De kracht van duurzame producten ligt voornamelijk bij de levensduur. Dit lijkt misschien een beetje vreemd. In het dagelijks leven is de meest gehanteerde definitie van duurzaamheid immers de energiezuinigheid van een bedrijf. Hoewel dit natuurlijk ook een belangrijke rol speelt, is deze definitie niet allesbepalend voor de duurzaamheid in de bouwsector.

Door voorschrijvers van duurzaam bouwen wordt hergebruik van materialen veelvuldig genoemd. Daarom moeten bouwmaterialen met uiterste zorg gekozen worden.

Het belang van chemisch vernikkelen

Het hergebruik van bouwmaterialen kan op verschillende manieren in stand worden gebracht. Bijvoorbeeld door gebruik van het chemisch vernikkelen proces. Zo kunnen onderdelen die door corrosie zijn aangetast opnieuw van een nieuwe nikkellaag worden voorzien. Na de behandeling vinden de onderdelen hun voormalige afmetingen terug, waardoor ze hergebruikt kunnen worden. Dit is een slimme methode om op de duurzaamheid van de bouw in te spelen. Chemisch nikkel kan dan ook als één van de weinige materialen opnieuw worden aangebracht om de stevigheid van een materiaal te waarborgen.

Het-belang-van-chemisch-vernikkelen-

Authentiek duurzaam imago

Maar wat betekent dit voor een bedrijf in de bouwsector? Om jezelf te onderscheiden van andere bedrijven is het belangrijk om voor een authentiek duurzaam imago te zorgen. Hiermee laat je zien dat jullie bedrijf alles op alles stelt om duurzame oplossingen te bedenken. Hierdoor blijven fabrikanten beter in beeld bij afnemers en zal de omzet verhoogt worden.

Een duurzame strategie is in de huidige samenleving ontzettend gewenst. Ook toepassingen ontwikkelen die duurzamer omgaan met energie kan een belangrijke pijler zijn. Laat je daarom goed informeren over de huidige ontwikkelingen en bekijk waarin jullie bedrijf zich kan profileren. Zo wordt niet alleen de omzet verhoogt, maar zal ook het duurzame imago van het bedrijf een boost krijgen.