De laatste jaren liggen houtkachels onder vuur. Ze zouden veel overlast veroorzaken door de rook en fijnstof die ze uitstoten, waardoor mensen met bijvoorbeeld luchtwegklachten er last van kunnen krijgen wanneer er een houtkachel in hun omgeving brandt. Wanneer een houtkachel verkeerd wordt gebruikt, kan er inderdaad overlast ontstaan. Maar het is ook goed mogelijk om duurzaam en overlastvrij hout te stoken. Dat doe je bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat jouw houtkachel voldoet aan de Ecodesign 2022 richtlijnen, of door op de juiste manier te stoken.

De Zwitserse methode

Correct stoken doe je bijvoorbeeld door de Zwitserse methode te gebruiken. Dit is een bepaalde manier om houtblokken op te stapelen en aan te steken, waardoor er een ideale verbranding ontstaat. Je doet dit door de houten blokken steeds kruislings op elkaar te leggen, waardoor je een constructie opbouwt die aan een jenga-toren doet denken. Je begint met de dikke blokken en eindigt met de dunnere. Bovenop leg je de aanmaakblokjes, die je vervolgens aan kunt steken. Omdat het vuur van boven naar beneden trekt ontstaat er een vrijwel volledige verbranding en komt er minder rook vrij. Zo kun je overlast sterk beperken.

Een nieuwe houthaard

Koop je een nieuwe houthaard, let dan goed op het energielabel. De haarden van tegenwoordig moeten voldoen aan de Ecodesign 2022 richtlijnen. Deze richtlijnen focussen zich op de vermindering van de CO2-uitstoot bij het stoken van hout in kachels. De haarden die aan deze richtlijnen voldoen hebben dus een hoog rendement en leveren meer warmte op met minder brandstof. Dat is bijzonder duurzaam. Ook zijn deze kachels schoner, waardoor er minder overlast ontstaat door de uitstoot van de houtkachels. Koop je een nieuwe houtkachel, let er dan goed op dat je dit doet bij een specialist die enkel kachels verkoopt die aan deze richtlijnen voldoen, zoals Kachels- en Haardenwinkel.

Ook duurzame barbecues

Ook bij buitenhaarden is het van belang dat de haard aan de huidige eisen voldoet en zo duurzaam mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan de barbecues van Kamado. Deze BBQ’s zijn door hun robuuste en stoere uiterlijk zeer gewild voor in de tuin. Je herkent een BBQ van Kamado al snel aan zijn karakteristieke vorm. Ze verbruiken door hun effectieve vorm weinig brandstof. Hierdoor houden ze veel warmte vast. Zo geniet je ook buiten op een verantwoorde manier van een prachtig vlammenspel.

Stook verantwoord

Naast de Zwitserse methode zijn er andere dingen waar je op kunt letten om zo verantwoord mogelijk te stoten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je je hout op een droge plaats bewaart. Hout moet een vochtpercentage tussen de 15 en 20% hebben om geschikt te zijn voor de haard. Je meet het vochtpercentage gemakkelijk met een vochtpercentagemeter, die je bij een kachelspecialist kunt kopen. Is het vochtpercentage van je hout te hoog, dan ontstaat er veel rook en dus veel overlast. Let dus goed op dit percentage en zorg ervoor dat je je hout droog houdt.