De oprit bepaalt bij veel huizen het vooraanzicht. Naast een mooi huis met strakke voortuin wil je natuurlijk geen vervallen, oude oprit hebben. Investeer daarom in een mooie oprit, die ook nog eens strak blijft liggen! Betontegels of -klinkers, Abbeystones of grote stenen: het kan allemaal. Hoewel elke soort soms om eigen regels vraagt, gelden in elk geval wel deze basisprincipes voor het leggen elke bestratingssoort.

Tip 1: kies niet het eerste en beste

Zodra jij een nieuwe oprit aanlegt, moet je goed onderzoek doen naar de bestrating die je kies. Het is van groot belang dat je een product kiest dat geschikt is voor jouw wensen. Zo zijn alle producten dunner dan 6 centimeter, zonder afstandhouder of vellingrand niet geschikt als bestrating voor de oprit. Ook zijn siertegels, zoals de naam al zegt, voor de sier en niet voor het gebruik als een oprit. Al deze voorbeelden mogen dus niet op wat voor manier dan ook gebruikt worden, anders dan voor voetverkeer. Hou je hier geen rekening mee? Dan is je oprit binnen de kortste keren wederom aan vervanging toe. 

Tip 2: let op verlichting

Je kent het vast wel: in de avond of op regenachtige dagen is inparkeren nooit een feest. Wil jij ook ‘s avonds goed je auto parkeren op je mooie nieuwe oprit en niet per ongeluk dat nieuwe boompje eruit rijden? Let er dan bij de aanleg vroegtijdig op dat je rekening houdt met de verlichting! Zorg dat tijdens de fundering ook alle bedrading gelegd wordt. Zo sluit jij achteraf het mooiste en makkelijkste nieuwe verlichting aan!

Tip 3: Trillen maar

Een oprit met bestrating bestaat altijd uit 3 verschillende lagen: een funderingslaag als eerste, daarop een straatlaag en vervolgens de bestrating zelf. Het is heel belangrijk dat al deze lagen zo strak mogelijk en stabiel mogelijk op elkaar liggen. Dat doe je echter niet even zelf met een schep. Huur (of koop bij bijvoorbeeld 1eKeus) daarom een geschikte trilplaat. Hiermee verdicht je alle lagen en zorg je ervoor dat deze later niet snel zullen verzakken. Ook de bestrating kun je mooi aantrillen met deze trilplaat. Het beste resultaat? Regel een trilplaat. 

Tip 4: Bezemen maar

Klaar met het leggen van de oprit? Dan ben je er nog niet. De juiste voeg versterkt in alle opzichten het eindresultaat van je opritbestrating. Daarom moet je altijd je bestrating voegen! Een gevulde voeg zorgt voor stabiliteit van de bestrating. Zilverzand wordt vaak gebruikt voor kleine voegen (1 tot 3 mm).


Let bij het voegen echter wel op enkele dingen:

  • Gebruik een zachte bezem, anders krijg je snel krassen;
  • Verzamel het overtollige zand om de handeling vervolgens te herhalen;
  • Verwijder zandresten, anders loop je risico op vlekken of krassen. 

Hopelijk helpen vier tips jou bij het aanleggen van een nieuwe oprit. Succes!