Wil je graag gras in de tuin van jouw nieuwbouwhuis?? Dan heb je twee opties: gras zaaien of grasmatten aanleggen. Qua voorbereiding ben je voor beide opties ongeveer evenveel tijd en moeite kwijt. Je moet in beide gevallen zorgen dat de ondergrond egaal is en dat er geen kuilen en bulten zijn. Ook moet de grond eerst losser worden gemaakt, zodat water goed weg kan lopen. Vervolgens moet de bodem worden gewalst, zodat het mooi vlak wordt. Heb je deze taken volbracht, dan volgen er verschillende handelingen, afhankelijk van of je voor graszaad of graszoden kiest. Als je kiest voor graszaad zaaien, dan moet je er rekening mee houden dat je de eerste weken niet over het pas ingezaaide stuk grond mag lopen. Ook moet je ervoor oppassen dat vogels niet de zaadjes oppeuzelen.

Kiezen voor graszoden

Heb je geen zin om graszaad te zaaien en vervolgens te moeten wachten tot de zaadjes zich ontkiemen? Dan is het beter om voor graszoden te kiezen. Graszoden komen in allerlei soorten, dus er valt genoeg te kiezen. Zo bestaan er bijvoorbeeld graszoden met sportgras, speelgras, schaduwgras of siergras. Bij dat laatste is het eigenlijk niet de bedoeling dat je over het gras heen loopt, al kan het af en toe geen kwaad. In huishoudens wordt er meestal gekozen voor speelgras. Dit type is namelijk sterk en kan goed tegen een stootje. Als je graszoden hebt gekocht, dan is het belangrijk dat je deze binnen 24 uur na aankoop aanlegt, want anders gaat de kwaliteit flink achteruit door uitdroging. Om deze reden kun je graszoden vaak niet direct kopen en meenemen, maar moet je het van tevoren bestellen. Zo kan de leverancier met je afstemmen wanneer het beste moment is om de grasmatten te leveren, zodat de zoden nog vers zijn en je ze zo snel mogelijk kunt leggen.

Binnen één dag een fraai gazon

Het moment tussen het gras inzaaien en de eerste grassprietjes die zich laten zien, duurt enkele weken. Daarna moet je nog een paar weken wachten voordat je over het gras mag lopen. Heb je er geen geduld voor en wil je zo snel mogelijk het gras onder je voeten voelen, dan is het beter om graszoden te kopen en te laten bezorgen. Je kunt ervoor kiezen om het aanleggen van graszoden uit te besteden, maar zelf aanleggen is eigenlijk ook prima te doen. Om het beste resultaat te bereiken moet je eerst de ondergrond egaliseren en aandrukken. Zo krijgen de graszoden een goede, vlakke basis om op te liggen. Begin aan de langste kant rechts en zo dicht mogelijk bij de rand van het gazon. De graszoden rol je voorzichtig uit en je legt de tweede zode zo dicht mogelijk tegen de eerste zode aan. Druk alle zoden stevig tegen elkaar aan voor een strak eindresultaat.

Afwerken en behandelen van je nieuwe gazon

Bij het aanleggen van graszoden houd je bijna altijd restjes over. Deze overgebleven stukjes bewaar je op een vochtige plaats, om ze op een later moment eventueel te gebruiken voor plekken die het toch niet goed doen. Tussen de naden van de graszoden kun je tuinaarde of potgrond strooien, zodat de kieren minder opvallen. Druk de zoden nogmaals aan met een wals, zodat de boel goed aan de grond hecht. Doe dit walsen diagonaal over de legrichting heen, zodat de zoden nog dichter tegen elkaar aan worden gedrukt.