Grote gebouwen worden vaak voorzien van enorme spandoeken met de mooiste afbeeldingen. Bedrijven die zichzelf willen profileren, gemeenten die een publieke boodschap willen overbrengen, organisaties die een statement willen maken of kunstenaars die het als een groot canvas gebruiken hebben dit medium inmiddels ontdekt. We kennen allemaal wel de bedrukte steigerdoeken die aan de buitenkant van steigers op bouwplaatsen bevestigd zijn. Die maken het werk veiliger en communiceren tegelijkertijd welk bedrijf er bezig is aan een renovatie of nieuwbouw. Ze kunnen bedrukt worden met een eigen ontwerp en zijn vrijwel overal te op te hangen of in een frame te plaatsen. Maar wat zijn de exploitatiekosten? Hoeveel kost het drukken en ophangen van het spandoek? Het is natuurlijk wel het visitekaartje van uw bedrijf. Vaak wordt het doek dan ook strak in een gekleurd of in een aluminium frame opgespannen, professionele concepten kun je genoeg vinden. Maar hoe bevestig je zoiets aan een hoog gebouw waar weer en wind vrij spel hebben? En is het iets voor uw onderneming? In dit artikel zetten we op een rij wat er komt kijken bij deze unieke manier van adverteren.

Spandoeken duiken op steeds meer plekken op

Spandoeken komen we overal tegen. Op bouwplaatsen, bij evenementen en festivals, boven straten, op daken en tegen de gevels van gebouwen. Over het algemeen worden ze op goed zichtbare plekken opgehangen zodat iedereen die er voorbijkomt ze goed kan zien. Maar er zijn meer voordelen. Zo zijn spandoeken relatief goedkoop te realiseren en kunnen bedrijven er veel op kwijt door de grote oppervlakte. Steigerdoeken en bouwhekdoeken zijn vaak voorbehouden aan bouwbedrijven, maar ook voor (lokale) ondernemingen zijn grote spandoeken op gebouwen een goede manier om zichtbaar te zijn. Het is geen wonder dat spandoeken bij steeds meer bedrijven, organisaties, instellingen, gemeenten en kunstenaars geliefd zijn. 

Bedrukken met uw eigen ontwerp

Een spandoek kan in feite bedrukt worden met elke willekeurig ontwerp en een eigen boodschap. Het doel van een spandoek verschilt uiteraard. Het kan gebruikt worden om iets aan te kondigen, wijzigingen door te geven, openingstijden te communiceren of de naamsbekendheid te vergroten. Het ontwerp kunt u uiteraard helemaal zelf ontwerpen of samen met een handige kennis, vriend of familielid. Maar er zijn ook professionele ontwerpbureaus die het voor u kunnen doen. Vaak bieden bedrukkers van spandoeken zelf een dtp-service aan. Het grote voordeel van professionals is dat u een vakkundig ontwerp krijgt waarmee u voor de dag kunt komen. Bovendien voorkomt u zo dat er foutjes in het ontwerp sluipen die u pas opmerkt als het spandoek al gedrukt is. Dat zou zonde zijn!