Als bedrijven een patchkast kopen, wordt er meestal voor het 19 inch formaat gekozen. Als u uw huis of appartement wilt voorzien van een netwerk is de kans groot dat u het probleem tegenkomt dat een 19 inch serverkast gewoonweg te veel ruimte in beslag neemt.

Kleiner formaat

Er is een oplossing voor dit probleem! Namelijk de 10 inch patchkast! De 10 inch patchkast wint steeds meer aan populariteit voor kleine thuis-netwerken. Er worden tegenwoordig ook steeds meer patchpanelen en stekkerdozen voor dit kleinere formaat aangeboden waardoor de kleine 10 inch serverkast optimaal kan worden ingericht. Maar hoe gaat u eigenlijk te werk als u een netwerk wilt aanleggen?

De planning

Voordat u begint, moet u nagaan waar in huis u hoeveel kabels of patchaansluitingen nodig heeft. Waar moeten deze kabels samenkomen? Gaat u hiervoor een patchkast kopen? Waar moeten de WIFI toegangspunten later worden geplaatst? Moeten er TV’s worden aangesloten? Als u bij al deze punten stilstaat, heeft u een goed beeld ervan wat u aan materiaal nodig heeft, zoals de patchkast, het type, aantal en lengte van uw netwerkkabels en verdere apparatuur, zoals patchpanel, switches, wandcontactdozen etc.

De patchkast inrichten

In de planning heeft u bepaald hoeveel netwerk devices u in de patchkast wilt plaatsen. De hoogte van de meeste 10-inch of 19-inch apparaten wordt aangegeven in U of HE wat staat voor “unit” of “hoogte eenheid”. Eén U/HE is omgerekend 4,445 cm. De hoogte van een patchkast word eveneens aangegeven in U of HE zodat u makkelijk kunt uitrekenen hoe hoog uw patchkast moet zijn. Het is aan te bevelen om vrije ruimte mee in te plannen want als u op den duur toch nog extra apparaten toevoegt aan uw netwerk, wilt u immers niet direct een nieuwe patchkast moeten aanschaffen.

Met de passende accessoires, zoals legborden, een fan-unit, serverkast verlichting en kabelgoten maakt u uw patchkast helemaal af en kan het aanleggen van uw netwerk beginnen!