Wist je dat je je eigen meubelen kunt maken met steigerhout? Dit is een sterke houtsoort vol karakter, die je op allerlei manieren kunt gebruiken. Zo kun je er mooie tuinmeubelen van maken zoals loungestoelen of een heuse buitenbar. Je ziet steigerhout tegenwoordig ook steeds vaker binnenshuis. Je kunt het gebruiken om een knappe eettafel in elkaar te zetten. Inspiratie nodig voor jouw volgende project? In dit artikel inspireren we je met de leukste meubels die je van steigerhout kunt maken.

Een duurzaam meubel

Een van de redenen dat steigerhout de laatste jaren steeds populairder wordt is dat het een duurzame houtsoort is. Dat zit zo: wat in de volksmond steigerhout genoemd wordt is eigenlijk hout afkomstig van de lariksboom. Het heeft jarenlang dienst gedaan op bouwsteigers. Wanneer het daar niet meer geschikt voor is, komen de planken bijvoorbeeld in een meubelatelier terecht. Daar kan er van alles van worden gemaakt, van een kinderbed hoogslaper tot een loungebank voor in de tuin. Meubelmakers kunnen met dit veelzijdige materiaal alle kanten op. Hoewel steigerhout al eerder gebruikt is, is het nog steeds ijzersterk.

Sterk hout

Omdat het hout weerbaar is en lang mooi blijft, zie je het vaak terug als tuinmeubelen. Denk aan een robuuste lange bank voor in de voortuin. Steigerhout is van zichzelf sterk, maar gaat nog langer mee wanneer je het behandelt met een beits of lak. Op die manier kun je je meubel ook een ander uiterlijk geven, bijvoorbeeld met een grey wash of een donkere beits. Niet alleen meubels voor buiten kun je op die manier bewerken, maar ook binnenmeubels zoals een steigerhouten bureau kun je met zo’n beschermlaag een mooie uitstraling geven.

Meubelen maken met steigerhout

Steigerhout laat zich goed bewerken. Daarom is het een goed materiaal om zelf meubels van te maken. Online zijn er verschillende werktekeningen te vinden waar je zelf mee aan de slag kunt. Let er hierbij wel op dat steigerhout binnenshuis wat meer kan gaan werken dan hout dat buiten staat. Dat komt omdat de luchtvochtigheid binnen in de regel wat hoger is. Liever een kant-en-klaar meubel? Dan kun je terecht bij een specialist zoals VanLonden. Ook wanneer je je eigen idee wilt laten uitvoeren kun je bij zo’n meubelmaker terecht. Die werkt met je samen om jouw unieke meubel precies te maken zoals je wilt.