Laminaat is één van de makkelijkste vloeren om zelf te leggen. Zeker met de komst van het welbekende klik laminaat kan je snel en vrij eenvoudig een geheel nieuwe vloer in je woning plaatsen. Er zijn echter wel een paar aandachtspunten waar je op moet letten. Hoe je de juiste laminaat vloer kiest lees je hier!

Hoe dik mag de laminaat vloer zijn?

Laminaat wordt verkocht in verschillende diktes, van ongeveer 6 tot 14 millimeter. De aanbevolen dikte is afhankelijk van het gebruik van de vloer. Des te dikker het hout, des te sterker het is en hoe langer het mee zal gaan.

Laminaat van 8 tot 14 millimeter wordt doorgaans gebruikt in een woonkamer of keuken, omdat deze ruimten intensief gebruikt worden. 6 tot 8 millimeter is voldoende voor een slaapkamer, maar houdt er rekening mee dat een dunnere vloer minder geluidsdempend zal zijn. Dunne vloeren tot 6 millimeter worden doorgaans alleen gebruikt in een zolderruimte of opberghok.

Houdt ook rekening met de ondergrond

Laminaat is vrij flexibel materiaal. Een ondervloer of ondergrond is nodig om de relatief dunne planken te ondersteunen. Zonder ondergrond kan er vocht in de planken trekken, waardoor je laminaat vloer gaat buigen. Een bijkomend voordeel is dat een goede ondergrond geluidsdempend werkt en comfortabeler aanvoelt.

Koop meer laminaat dan nodig is om een oppervlakte te bedekken

Hoeveel laminaat vloer er nodig is is afhankelijk van de grootte van de ruimte. De meeste mensen kopen precies genoeg laminaat om de oppervlakte mee te bedekken, maar houden geen rekening met snijverlies. De planken passen namelijk nooit perfect en moeten bijgesneden worden om hoekjes te bedekken. Daardoor verlies je bijna 10% van je planken. Overigens is het ook mogelijk dat planken defect geleverd worden, beschadigd raken of kapot gaan tijdens het leggen. Koop dus iets meer laminaat dan je volgens je eerste berekeningen nodig zal hebben.

Let hier op voordat je begint aan het leggen van je laminaat vloer

Na de aankoop van laminaat kan je niet direct starten met het leggen van de vloer. Het is zeer belangrijk dat laminaat kan acclimatiseren. Laminaat is namelijk een natuurproduct en moet wennen aan de temperatuur in de kamer. Het hout kan wat krimpen of uitzetten, ook wanneer het met de nieuwste technologieën en middelen behandeld is. Laat daarom ongeopend laminaat 48 uur op temperatuur komen.

Nog wat extra tips vooraf

Controleer de planken zorgvuldig voordat je deze gaat leggen. Het kan namelijk voorkomen dat enkele laminaatplanken beschadigingen hebben. Het is vrij moeilijk om planken te vervangen wanneer ze eenmaal gelegd zijn, dus je bespaart jezelf veel moeite en kosten wanneer je dit vooraf checkt.

Kijk van tevoren ook even of de laminaat vloer niet te dik is voor de deur. Pak een klein stuk laminaat en legt dit onder de deuropening. Dan kan je zien of deze nog open en dicht kan zonder dat het laminaat beschadigd raakt.