Rioolvliegjes zijn onhygiënische beestjes die je liever niet in huis wilt hebben. Deze motmuggen leven normaal gesproken in ons riool en leven daar van organische resten. Ze houden van vochtige plaatsen, waar ze hun nesten maken. In huis kunnen ze een ware plaag zijn en ziektekiemen verspreiden. Heb je rioolvliegjes in huis, dan kan het lastig zijn van ze af te komen. Rioolvliegjes bestrijden is moeilijk om zonder hulp te doen: je moet niet alleen de vliegjes zelf, maar vooral de oorzaak van de plaag aanpakken. Wanneer je rioolvliegjes in huis hebt is er namelijk vaak iets groters aan de hand.

De motmug

Rioolvliegjes leven, zoals hun naam het al zegt, normaal gesproken in het riool. Het zijn kleine vliegjes met donkere, behaarde vleugels. Omdat ze normaal gesproken in het riool leven, dragen ze vaak veel verschillende bacteriën en schimmels met zich mee. Ze zijn in huis dan ook zeer onwenselijk. Wanneer ze op oppervlaktes, spullen of zelfs eten gaan zitten, verspreiden ze die ziektekiemen. Ze zijn vrij moeilijk te bestrijden omdat ze zich snel voort kunnen planten. Hiervoor hebben ze vochtige plaatsen nodig. Is bijvoorbeeld je riool verstopt, dan loop je kans op rioolvliegjes.

Verstopping of lekkage

Rioolvliegjes zijn doorgaans een symptoom van een groter probleem, zoals een lekkage of een verstopping. Het bestrijden van de motjes zelf lost vaak de plaag niet op, omdat ze telkens terug zullen komen wanneer ze een plaats hebben om zich voort te planten. Heb je motmuggen in huis, neem dan contact op met een ontstoppingsbedrijf. Zij kunnen in kaart brengen of er problemen zijn met de leidingen, en controleren op verstoppingen of lekkages.

Een ontstoppingsbedrijf helpt

Het is vaak onverstandig zelf een verstopping te proberen te verhelpen. Je hebt hier namelijk vaak niet de juiste materialen of kennis voor in huis. Ga je zelf aan de slag, dan loop je de kans je leidingen of afvoer te beschadigen. Ook lukt het je zelden om de verstopping volledig te verhelpen. Het kan daardoor voorkomen dat je afvoer tijdelijk weer doorloopt, maar binnen een paar weken weer gewoon dichtslibt. Een ontstoppingsbedrijf kan een verstopping of lekkage snel en kundig voor je verhelpen. Ook andere schade of problemen aan het riool of je leidingen wordt zo opgelost. Je zult merken dat wanneer de oorzaak is aangepakt, de rioolvliegjes vanzelf zullen verdwijnen.

Hoe voorkom je rioolvliegjes?

Het is een verademing om niet langer last te hebben van rioolvliegjes in je huis. Maar hoe zorg je ervoor dat ze ook echt wegblijven? Regelmatig onderhoud aan en het controleren van je leidingen zorgt ervoor dat er niet snel verstoppingen of lekkages ontstaan. Daardoor blijft de motmug voorlopig uit je huis. Zorg ook dat je geen stilstaand water rondom of in je huis hebt, waar motmuggen zich kunnen voortplanten. Ruim organisch materiaal als etensresten of gevallen bladeren van je huisplant zo snel mogelijk op, want daar leven de beestjes van. En als je een verstopping of lekkage vermoedt, neem dan snel contact op met een ontstoppingsbedrijf.