Verbouwen vraagt nou eenmaal om een flinke investering. Het maakt hierbij niet uit of je enkel de keuken laat opknappen of de gehele benedenverdieping aanpakt. Er lijken altijd wel nieuwe konijnen uit de hoge hoed te komen. De kosten lopen sneller op dan je had verwacht. Veel mensen denken daarom dat je echt grof geld moet hebben om te kunnen verbouwen. Toch hoeft dit zeker niet zo te zijn. Er zijn namelijk genoeg dingen waarmee je de verbouwing gemakkelijker kunt financieren en zelfs het nodige kunt besparen? Hieronder plaatsen we een aantal slimme bespaartips voor de verbouwing van jouw woning.

Krijg meer inzicht in de financiën

Nog voordat de verbouwing van start gaat, is het belangrijk om over het financiële plaatje te praten. Om meer inzicht te krijgen in de financiën. Hoeveel zou je nu kunnen uitgeven aan de verbouwing? Ga ook alvast in gesprek met een aannemer en bespreek hoeveel de verbouwing ongeveer gaat kosten. Dan weet je van tevoren al hoeveel je ongeveer bij elkaar moet sparen.

Heeft de verbouwing haast? Bijvoorbeeld doordat het huis echt beter geïsoleerd moet worden om de energierekening te kunnen betalen? Of omdat er gezinsuitbreiding op de planning staat en het huis echt ruimtelijker gemaakt moet worden? Dan is het in veel gevallen ook mogelijk om geld te lenen. Een lening aanvragen doe je echter alleen als het niet anders kan. Financieel gezien is het uiteraard altijd aantrekkelijker om nog even door te sparen.

Houd bij het berekenen van het totale kostenplaatje ook altijd rekening met mogelijke onvoorziene uitgaven. Bij elke verbouwing kunnen er problemen ontstaan. Dingen die je niet had verwacht en wat toch meer gaat kosten. Daarom belangrijk om circa tien procent van het gehele budget te reserveren voor deze mogelijke kosten. Dat geeft meer rust tijdens de verbouwing.

Vergelijk meerdere offertes

Er zijn heel veel vakspecialisten beschikbaar. Het kan daardoor best lastig zijn om een keuze te maken. Toch biedt dit ook wel voordelen. Door het enorme ruime aanbod is het namelijk ook gemakkelijker om te vergelijken. Ga daarom nooit direct in zee met de eerste specialist die je spreekt, maar vraag echt meerdere offertes op. Zo kan je niet alleen vergelijken op expertise, maar ook op de prijs. Ga tevens in gesprek met de verschillende specialisten. Bij wie voel je de beste klik? En hoe is de prijs-kwaliteitsverhouding? Op die manier kan je soms flink wat besparen.

Verdiep je in de gemiddelde prijzen

Wil je dolgraag in zee met een specifiek bedrijf? Maar vragen ze nogal hoge prijzen? Dan kan het geen kwaad om je van tevoren eens te verdiepen in de gemiddelde prijzen. Je kunt dit gegeven gebruiken om je onderhandelingspositie te versterken.

Dit is tevens verstandig als je naar een keuken, badkamer of meubels uit gaat zoeken. Als je weet wat er op de markt verkrijgbaar is en hoeveel dit gemiddeld kost, kan er vaak veel beter onderhandeld worden.