Hoe financieer je de verbouwing van je woning? Wat doe je als je huis echt aan een flinke opknapbeurt toe is, maar je momenteel nog onvoldoende hebt gespaard om deze geheel zelf te financieren? Wacht je dan simpelweg af tot je spaarpotje beter gevuld is? Of kies je ervoor om geld te lenen? 

Een verbouwing kan op verschillende manieren gefinancierd worden. Het is natuurlijk het fijnst als je de verbouwing geheel zelf kunt betalen. Helaas beschikt niet iedereen over de mogelijkheid om in korte tijd veel geld te sparen. Bovendien zijn sommige verbouwingen direct noodzakelijk. Bijvoorbeeld wanneer de badkamer verouderd is en je hier inmiddels al geen gebruik meer van kunt maken. Dan is het belangrijk dat er snel gehandeld kan worden. Indien zelf sparen niet mogelijk is, kan je ook geld lenen voor je verbouwing. Maar hoe pak je dit aan? Over welke mogelijkheden beschik je?

Hypotheek verhogen

Wanneer er gedacht wordt aan het verbouwen van een woning, dan denken mensen vaak aan een hypotheek. Dat is ook niet zo vreemd, want dit werd voorheen vaak gedaan. Zeker toen het nog heel gemakkelijk was om een hypotheek te verhogen. Na de kredietcrisis in 2010 zijn de regels echter veel meer verscherpt en is dit niet meer zo gemakkelijk. Bovendien is het afsluiten van een persoonlijke lening in de meeste gevallen goedkoper en kost het veel minder tijd.

Bij het verhogen van een hypotheek moet het huis opnieuw getaxeerd worden. Daarna moet je langs een hypotheekadviseur en notaris om de verhoging vast te laten leggen. Al deze schakels kosten extra veel geld én tijd. Een persoonlijke lening is zeer snel geregeld en je voorkomt zo ook nog eens onnodige extra kosten.

In sommige gevallen kan een hypotheek verhoging aantrekkelijker zijn doordat de hypotheekrente aftrek hoog is. Informatie over hypotheekrenteaftrek vind je op de website van de Belastingdienst. Zo kun je eenvoudig berekenen welke financiering voor jou het voordeligst is.

Waardevermeerdering van het huis

Geld lenen kost geld. Dat weet iedereen. Toch zijn er situaties waarbij het lenen van geld wel degelijk verstandig is en zelfs op de lange termijn iets kan opleveren. Hierbij moet je vooral denken aan verbouwingen die de waarde van het huis kunnen verhogen. Bijvoorbeeld een betere isolatie, het plaatsen van dubbel glas of het realiseren van een uitbouw. Op de lange termijn levert dit juist weer heel veel geld op. En wanneer je investeert in het verbeteren van de isolatie van je woning, zal je ook op de korte termijn merken dat je stookkosten lager worden. Uiteindelijk is deze besparing hoger dan de rente die je voor je lening moet betalen. Hierdoor is het wellicht zelfs mogelijk om de lening eerder af te lossen. Win-Win!

Persoonlijke lening afsluiten

Het grootste voordeel van een persoonlijke lening is dat je woning niet eerst getaxeerd hoeft te worden en dat je dus vrij snel over het gewenste bedrag kunt beschikken. Bovendien zijn de rentepercentages historisch laag. Je sluit al een lening af tegen slechts 3,6% rente.

Belangrijk is om eerst de verschillende aanbieders zorgvuldig online te vergelijken. Bekijk of het mogelijk is om tussentijds (boetevrij) af te lossen en welke aanbieder de kortste looptijd heeft. Leg vervolgens nog de verschillende rentepercentages naast elkaar om een goed overwogen beslissing te maken. Een persoonlijke lening kan bij het financieren van een verbouwing echt de uitkomst bieden.