Op 1 juli 2001 werd een start gemaakt met het liberaliseren van de energiemarkt. Het duurde nog enkele jaren voordat consumenten zelf hun energieleverancier konden kiezen. Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld geworden om regelmatig van energieleverancier te wisselen. Dat biedt vaak aantrekkelijke voordelen op. Maar waar moet je precies op letten bij het kiezen van een energieleverancier? In dit artikel worden de belangrijkste aandachtspunten op een rij gezet.

Vaste netbeheerder

De netwerkbeheerder is het bedrijf dat het energienetwerk beheert. Het is het bedrijf dat stroomkabels of gasleidingen aanlegt, repareert en vervangt. Je kunt als consument je netwerkbeheerder niet kiezen. Die is namelijk gekoppeld aan de plek waar je woont. Je maakt immers gebruik van het netwerk op die locatie en dat netwerk wordt door een vaste partij beheerd. De energieleveranciers maken gebruik van dat netwerk om stroom en gas te leveren. Die leveranciers kun je wel zelf kiezen. Vergelijk het maar met een taxibedrijf. Je bent zelf vrij om het bedrijf van je voorkeur te kiezen, maar ze rijden allemaal over hetzelfde snelwegennet, dat door Rijkswaterstaat wordt beheerd.

Verschillen tussen de leveranciers

  • Ga je de tarieven voor energie vergelijken, dan kom je al snel tot de conclusie dat die bij elke leverancier anders zijn. Er is veel concurrentie op de markt en dat levert voordeel op voor de consument. Ook zijn er vaak interessante welkomstbonussen, die het overstappen nog aantrekkelijker maken.
  • Let goed op de contractvoorwaarden. Wordt er bijvoorbeeld een boete opgelegd wanneer je het contract eerder wilt beëindigen dan is afgesproken? En wat is de looptijd van de overeenkomst precies? Zorg ervoor dat je die informatie goed doorneemt. Zo voorkom je dat je achteraf voor vervelende verrassingen komt te staan.
  • Elke energieleverancier moet bij de tarieven duidelijk vermelden op welke wijze de energie opgewekt wordt. Dit geeft je als consument de mogelijkheid om na het overstappen energie van een groene bron af te nemen. Zo lever je zelf een actieve bijdrage aan een duurzame samenleving en dat is goed voor onze planeet!
  • Zorg dat je een goed beeld hebt van je eigen energieverbruik. De tarieven zijn immers voor een belangrijk deel afhankelijk van de hoeveelheid energie die je verbruikt. Maar een deel van het tarief bestaat uit de kosten voor vastrecht. Zoek naar de juiste verhouding en baseer daarop je keuze.