Wooncomfort is van essentieel belang in iedere woning. Bij een laag wooncomfort kan je niet optimaal genieten van jouw woning. Sterker nog, hier kan je enkel nadelen van ondervinden. Als jij je niet prettig voelt in je eigen huis, zal dit ook zijn weerslag hebben op je humeur. Bovendien geldt dit niet alleen voor jou, maar ook voor potentiële kopers als je je huis op de markt wilt aanbieden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om het wooncomfort in huis te verhogen. Hierbij kun je denken aan kleine klussen, maar ook aan grootschalige investeringen. Zit je niet te wachten op een grote verbouwing? Dan zijn er gelukkig nog heel veel dingen die je zelf kunt doen om het wooncomfort te verhogen. In dit artikel bespreken we de makkelijkste doe-het-zelf klussen. Lees je mee?

Is een grootschalige verbouwing altijd noodzakelijk?

Is een grootschalige verbouwing en investering altijd noodzakelijk om het wooncomfort te verhogen? Dat is een hele goede en logische vraag. Als je financieel niet zo ruim zit of als je de woning op korte termijn wil verkopen, zal je logischerwijs minder geld willen uitgeven. Toch is het van essentieel belang om van een hoger wooncomfort te genieten. Hoe pak je dit dan aan? Ga je zelf aan de slag met een koffertje vol schroeven, spijkers en ander gereedschap? Of bekijk je eerst welke mogelijkheden er zijn en hoe dit zo voordelig mogelijk voor jou uit kan pakken.

Wij adviseren om eerst de klus aan te pakken die je zelf kunt doen. Hierbij is een grootschalige verbouwing niet direct nodig om het wooncomfort te verhogen. Hieronder geven we enkele eenvoudige voorbeelden.

Tochtstrips plaatsen

Vooral in oudere woningen zien we dat het slecht gesteld is met de isolatie. Dit zorgt er niet alleen voor dat de temperatuur niet constant blijft, maar ook dat je vaak te maken hebt met een tochtvlaag door de woning. Er is niets vervelender dan de tocht langs je benen te voelen strijken als je op de bank neerploft. Dit neemt niet alleen het wooncomfort weg, maar zorgt er ook voor dat de stookkosten in huis flink zullen toenemen.

De gehele woning isoleren vraagt niet alleen om een enorme verbouwing, maar zal ook nog eens flink in de papieren lopen. Zit je financieel momenteel niet zo ruim en wil je toch iets aan de tocht in huis doen? Plaats dan eenvoudig zelf een aantal tochtstrips. Weet je niet zeker waar de tocht precies vandaan komt? Loop dan met een kaarsje langs de ramen en kozijnen. Zodra het vlammetje gaat flikkeren heb je de juiste plek gevonden.

Ventilatieroosters

Om gezond en comfortabel te wonen is het tevens belangrijk dat je je woning voldoende ventileert. Als dit niet mogelijk is, kan het vochtgehalte in huis sterk oplopen. Dit merk je bijvoorbeeld door condens op de ramen en, in ernstige gevallen, zelfs door schimmelhaarden op de muren. Naast dat dit natuurlijk ontzettend onhygiënisch eruit ziet, kan het ook nog eens de gezondheid in gevaar brengen. Daarom is het van essentieel belang om de ventilatiemogelijkheden in huis uit te breiden. Kies bijvoorbeeld voor ventilatieroosters in vochtige ruimtes zoals de badkamer of keuken. Hiermee houd je het vochtgehalte in huis op peil, waardoor je van een fijnere en gezondere leefomgeving kunt genieten.