In de meeste bedrijven is er een serverkast aanwezig waarin een server wordt geplaatst. Meestal weet men ruwweg waarvoor een server is, hier staan bijvoorbeeld webpagina’s, databases, gedeelde bestanden of gedeelde e-mailaccounts op.

Zijn servers alleen geschikt voor bedrijven?

Een server hoeft niet zwaar en ingewikkeld te zijn. Veel mensen denken bij een server aan grote bedrijven en zeer gecompliceerde technologie maar dat klopt niet. De meesten hebben thuis al een kleine server en weten dit soms niet eens. Zelfs een NAS (Network Attached Storage) is een kleine server. Een NAS maakt bestanden beschikbaar op het netwerk en/of het internet voor meerdere apparaten en gebruikers.

Waarvoor kunt u een server gebruiken?

De taken van een server kunnen zeer divers zijn. De belangrijkste taken zijn het delen van bestanden in bedrijven, het gedeeld gebruik maken van e-mailboxen, beheer van computers en gebruikers in bedrijven, hosting van websites, het delen van databases, het delen van programma’s en het beschikbaar stellen van downloads. Servers kunnen ruwweg in 6 verschillende soorten worden onderverdeeld, zijnde mailserver (bv. Exchange Server), bestandsserver, domeincontroller, webserver, Terminal Server en Downloadserver. Welk type u nodig heeft, is afhankelijk ervan waarvoor u een server wilt gebruiken.

Waar kan ik mijn server het beste thuis plaatsen?

Een server wordt in bedrijven meestal in een serverkast geplaatst. Deze afsluitbare kast beschermt de server en andere netwerkapparaten tegen ongewenste toegang. Tevens zorgt een gesloten serverkast voor minder stof en zorgt hij voor een overzichtelijk netwerk zodat installatie en onderhoud aan het netwerk vereenvoudigd worden. Voor kleinere thuisnetwerken zijn er naast de klassieke 19 inch serverkast ook wandkasten en zelfs 10 inch serverkasten. Een populaire plek voor de serverkast in het huis is de bijkeuken. In principe kan een serverkast echter overal geplaatst worden, zolang de ruimte maar droog en koel is.