De meeste mensen vinden een tuin een waardevolle toevoeging bij een huis, maar van al het onderhoudswerk worden ze minder blij. Dat is helemaal te begrijpen, want we hebben het allemaal maar druk met andere dingen. Toch is tuinonderhoud wel belangrijk als je er van wilt genieten… dus wat te doen? Zoek jij daarom ook nog naar tips om je tuin onderhoudsvrij te maken? Lees dan snel verder, want in dit artikel vertellen we hoe je dit kunt bereiken!

Een onderhoudsvrije tuin? Ideaal natuurlijk!

Een onderhoudsvrije tuin klinkt erg mooi, maar misschien wel te mooi om waar te zijn, denk je misschien. Een makkelijke manier om een onderhoudsvrije tuin te bereiken is door het (deels) te betegelen. De randen werk je dan af met grind of hout. Neem grote tuintegels, want deze zorgen voor minder naden waar onkruid tussen kan groeien. Daarnaast kun je ook kiezen voor houten vlonders of kunstgras. Deze zijn allemaal in diverse stijlen verkrijgbaar, dus je kunt je tuin helemaal personaliseren met het type grond dat het beste bij jou past.

Meer groen, maar geen onderhoud? Ga voor kunstgras!

Wil je meer groen in de tuin, maar geen onderhoud? Dan is kunstgras de ideale oplossing. Als je denkt dat kunstgras uit lelijke plastic slierten bestaat, dan heb je het mooi mis! Kunstgras is tegenwoordig namelijk erg natuurgetrouw en is in eerste instantie niet van echt gras te onderscheiden. Kies je dus voor kunstgras, dan heb je wel een groene sfeer in de tuin, zonder dat je daar veel tijd aan kwijt bent.

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kunstgras verkrijgbaar. Wil je het echt netjes aanpakken, dan kun je het kunstgras het beste aan laten leggen door een professional. Soms biedt de leverancier deze dienst al aan, maar je kunt ook kiezen voor een derde partij die zich specialiseert in kunstgras aanleggen. Bij het leggen van kunstgras is het namelijk erg belangrijk dat het heel strak gedaan wordt en als amateur lukt dat niet altijd. Ook hobbels en kuilen die onvoldoende weggewerkt zijn, zorgen voor een oneffen resultaat en dat staat niet fraai. Daarnaast kan een leverancier jou adviseren welk type kunstgras het beste bij jouw gebruik past. Gebruik je het gras bijvoorbeeld veel om met de kinderen te spelen, dan wordt speelgras geadviseerd. Wil je het gras vooral om naar te kijken, dan is siergras weer beter.

Groen kunstgras of toch voor een andere kleur kiezen?

Natuurlijk gras is groen, maar bij kunstgras heb je ook de keuze uit andere kleurtjes. Denk maar aan blauw, rood of oranje. Gekleurd gras is erg leuk voor als je bijvoorbeeld een speelveld met vrolijke vakken wilt maken. Of misschien heb je wel een tuinset in een bepaalde kleur en wil je het kunstgras matchen. Er is met kunstgras dus veel meer mogelijk dan alleen groen. En wist je dat kunstgras ook gebruikt kan worden voor binnen? Versier bijvoorbeeld designwoningen of kantoren met een stuk (gekleurd) kunstgras en maak er een een speelse en inspirerende binnenruimte van!

Wat voor type onderhoudsvrije tuin je ook kiest, zorg er in ieder geval voor dat het aansluit op de activiteiten die je voor ogen hebt. Zo heb je er het langst plezier van!