Wanneer je naar een studio verhuist, moet je rekening houden met de beperkte ruimte die je tot je beschikking hebt. Een studio bestaat meestal maar uit een enkele ruimte, die je dus voor alles gebruikt. Het is dus erg belangrijk dat je je woning efficiënt indeelt. In dit artikel zetten we een aantal essentiële zaken op een rij.

Laat de ruimte groter lijken

Bij het verven en indelen van je woning is het belangrijk om de kleuren mee te nemen. Kies voor lichte kleuren als basis, zodat de ruimte optisch groter lijkt. Wil je toch wat kleur? Verf dan bijvoorbeeld één muur in een andere kleur voor een contrast. Denk ook goed na over de spullen die je nodig hebt voor je studio. Je kunt heel wat ruimte besparen met handige meubels. Een bank die je kunt uitschuiven tot bed bespaart weer opbergruimte voor een extra luchtbed en een bed met opberglades is wellicht handiger dan een boxspring. Kies ook voor kasten met deuren, zodat de ruimte meer opgeruimd lijkt.

Zorg voor een lichte omgeving

De lichtinval is erg belangrijk voor de woonbeleving. Als je een studio hebt waar maar weinig zonlicht binnenkomt, is het belangrijk om daar optimaal gebruik van te maken. Heb je juist last van de zon? Dan is het handig als je de lichtinval kunt controleren op de typisch Nederlandse wisselvallige dagen. Kies voor rolgordijnen op maat, zodat je de lichtinval precies kunt aanpassen naar jouw smaak. Kies bij voorkeur ook voor een lichte kleur vloer. Op deze manier lijkt de ruimte niet alleen groter, maar kun je ook goed combineren met andere kleuren en kun je dus nog alle kanten op met de inrichting van je studio.

Zorg voor de juiste lampen

Ook goede verlichting mag in jouw nieuwe woning niet ontbreken. Omdat een studio niet erg groot is, kun je kiezen voor een plafond die de hele ruimte goed verlicht en geen ruimte in de kamer inneemt. Wil je toch meerdere lampen? Denk dat goed na over waar je ze neerzet: een lamp op je bureau staat leuk, maar als je alleen overdag aan je bureau zit, is het misschien niet de meest efficiënte plek.

Bezoek de kringloopwinkel

Naast het afstruinen van je favoriete webwinkels is een bezoek aan de kringloopwinkel echt de moeite waard. Door het wisselende aanbod kom je hier steeds weer nieuwe parels voor je woning tegen. Voor een lagere prijs koop je meubels die nog zo goed als nieuw zijn, of met een likje verf nog prima gebruikt kunnen worden.

Ga voor een handige indeling

Ook met een studio is het mogelijk om de kamer te verdelen in kleinere delen. Denk bijvoorbeeld aan een scherm tussen de keuken en het woongedeelte, of sluit het slaapgedeelte af met een gordijnen. Op deze manier voorkom je dat alles één grote ruimte lijkt. Het opbergen van al je spullen kan ook best lastig zijn met een studio. Maak gebruik van de hoogte van je woning en installeer hoge kasten of planken. Ook haken aan de muur zijn een gemakkelijke vervanging voor een kapstok en onder je bed kun je waarschijnlijk ook spullen kwijt die nu in een kast liggen.