Vandaag de dag is elektrisch rijden razend populair. Soms is dit zelfs noodzakelijk: in sommige steden zijn dieselauto’s niet eens meer welkom. Ook in de bouw wordt de dieselbus massaal ingeruild voor een elektrische variant. Wil jij weten wat de voor- en nadelen zijn van elektrische bedrijfsbussen in de bouw? Hieronder lees je er alles over.

Voordelen

Goed voor het milieu

We weten allemaal dat elektrisch rijden goed is voor het milieu. Je stoot immers geen schadelijke stoffen uit wanneer je rondrijdt in een elektrische bedrijfsbus. Vooral wanneer je korte afstanden aflegt van klant naar klant moet of van bouwplaats naar bouwplaats is een elektrische bedrijfsbus het overwegen waard. Wil jij ook rijden in zo’n duurzame wagen? Een elektrische bedrijfswagen leasen gaat al heel eenvoudig. Dat betekent dat jij binnen een paar seconden de weg op kunt in een milieuvriendelijke auto.

Groener imago

Als jij als ondernemer naar de buitenwereld wil uitstralen dat je duurzaamheid belangrijk vindt, kan een elektrische bedrijfswagen daarbij helpen. Je laat zien dat je aan het milieu denkt en vooruitstrevend bent en daardoor wordt het imago van jouw bedrijf een stukje groener. Dit wordt vaak door veel klanten gezien als een voordeel.

Goedkoper

Zoals net al werd benoemd, kun je besparen op de brandstofkosten. Echter, is dit niet het enige wat voordelig is aan een elektrische auto. Zo is ook het onderhoud van een elektrische auto een stuk goedkoper. Een elektrische bedrijfswagen heeft namelijk minder bewegende onderdelen dan een brandstofauto. Hierdoor slijten deze onderdelen minder snel én hoeft jouw bedrijfswagen minder vaak naar de garage voor een onderhoudsbeurt. Bovendien betaal je minder bijtelling voor een elektrische auto dan voor een brandstofauto. De bijtellingspercentages liggen voor elektrisch rijden namelijk op twaalf procent. Voor een brandstofauto betaal je 22 procent. Een zakelijke elektrische auto leasen is dus zeker de moeite waard voor jouw bedrijf.

Geniet van de stilte

De meeste bedrijfsbussen hebben een dieselmotor. Deze motor stinkt vaak en maakt veel herrie. Met een elektrische bedrijfswagen is dat gelukkig verleden tijd. Als je eenmaal de elektrische bus opstart zul je verstelt staan van de stilte. Heerlijk!

Nadelen

Trekvermogen

In de bouw heb je waarschijnlijk vaak een aanhanger achter de bus. Wanneer je overstapt naar elektrisch rijden heb je in veel gevallen een laag trekvermogen. Dit wordt door veel ondernemers als een nadeel gezien. Gelukkig heeft Toyota hier verandering in gebracht, want zij hebben de Toyota Proace op de markt gebracht die een trekvermogen heeft van wel duizend kilo geremd. 

Opladen duurt langer dan tanken

Het is belangrijk om stil te staan dat het opladen van een elektrische bedrijfswagen langer duurt dan het volgooien van de tank. De meeste elektrische bedrijfswagens hebben namelijk een actieradius van honderd tot tweehonderd kilometer. Wanneer jouw bus volgeladen is met materiaal wordt de afstand hierdoor nóg minder. Wellicht is dit voor jou geen probleem en zit je veel op de snelweg of in de grote stad: hier heb je namelijk veel oplaadpunten. Vraag jezelf dus af of een elektrische bedrijfswagen past bij jouw dagelijkse werkzaamheden.