Overweeg je al tijden om een bedrijfswagen of auto te leasen? Dan wil je natuurlijk zeker weten of dit rendabel is en hoe je de juiste deal sluit. Vooral in de bouw kan een bedrijfsauto enorm van pas komen. Je rijdt regelmatig van afspraak naar afspraak en hierbij moeten de nodige bedrijfsspullen vervoerd worden. Dan wil je natuurlijk wel dat dit op een veilige en verantwoorde manier zal gebeuren. Bedrijfswagen leasen: waar moet je aan denken? Wij zetten de belangrijkste zaken hieronder voor je op een rijtje.

Wat is leasen precies?

Voordat je kunt gaan leasen is het eerst belangrijk om te weten wat dit precies inhoudt. Anno 2020 geven steeds meer ondernemers de voorkeur aan het leasen van een bedrijfsauto of wagen. Leasen is een vorm van financieren. De auto is dus niet voor jezelf, maar blijft het eigendom van het bedrijf waar je een contract bij afsluit. Het bedrijf regelt de financiering en in ruil voor de financiering betaal jij maandelijks een afgesproken bedrag. Omdat de bedrijfswagen niet van jezelf is zullen ook schade- of reparatiekosten voor rekening van de leverancier van het bedrijf zijn.

Verschillende leasevormen

Er zijn verschillende leasevormen mogelijk wanneer je een bedrijfsauto op jouw naam laat zetten. De meeste ondernemers kiezen voor operational lease. Dit kun je vergelijken met het huren van een auto. Jij bent verantwoordelijk voor de benzinekosten en eventuele bekeuringen. Verder is de auto het eigendom van de leverancier.

Wil je wel eigenaar worden van de bedrijfswagen, maar ben je zelf niet in staat om het bedrag in één keer te betalen? Dan behoort financial lease ook tot de mogelijkheden. Hierbij komt de auto op jouw balans te staan. Dit kan fiscaal aantrekkelijk zijn. Raadpleeg je accountant om zeker te weten of dit ook voor jouw bedrijfssituatie van toepassing is.

Looptijd

Nadat je de leasevorm bepaald hebt, is het ook belangrijk om over de looptijd na te gaan denken. Hoe lang wil je over dit leasecontract beschikken? Bij de meeste leveranciers geldt een minimum looptijd van twee jaar. De maximale looptijd is afhankelijk van het soort wagen dat je kiest. De leverancier kan jou hier informatie over verschaffen.

Het maandtarief van de bedrijfsauto wordt o.a. bepaald op basis van de looptijd, de leasevorm, hoeveelheid kilometers en het slottermijn. Door met deze factoren te spelen heb je dus zelf invloed op het uiteindelijke maandtarief.

Wel of geen slottermijn?


Bij de meeste leveranciers voor het leasen van bedrijfswagen kun je zelf kiezen of je voor wel of geen slottermijn gaat. Het slottermijn is het bedrag dat over zal blijven nadat de looptijd is volbracht. Dit moet je dus na afloop nog betalen. Kiezen voor een slottermijn heeft enkele voordelen. Zo is het maandbedrag een stuk lager dan wanneer je voor geen slottermijn zal kiezen. Bedenk echter wel dat dit op de lange termijn geen fiscaal voordeel oplevert. Je zal het overgebleven bedrag immers op een later moment alsnog terug moeten betalen. Wanneer je echter verwacht dat je bedrijf in de toekomst meer winst zal draaien kan dit een slimme keuze zijn. Zeker wanneer je op dit moment minder te besteden hebt. Zo kun je de betaling nog even voor je uit schrijven en pas voldoen wanneer dit financieel mogelijk is. Bovendien weet je van tevoren wat het slottermijn precies zal zijn zodat je hier ook naar toe kunt sparen.