‘Zelf huis bouwen kosten per m3?’ Vol enthousiasme voer je deze vraag in. Na een rondje ‘Googelen’ blijkt echter al snel dat een duidelijk antwoord uit zal blijven. Helaas is het meestal niet mogelijk om een exact bedrag te geven. Aannemers en bouwbedrijven adverteren vaak wel met gigantisch lage prijzen, maar puntje bij paaltje blijkt dit in de praktijk enorm tegen te vallen. Maar hoe ontdek je de bouwkosten dan wel? Waar moet je rekening mee houden? Zelf huis bouwen kosten per m3; kunnen wij een kerngetal boven water krijgen?

Blijf realistisch

Als je al tijden met het idee speelt om een huis te bouwen, weet je natuurlijk ook maar al te goed dat dit om een flinke investering zal vragen. Wanneer je online naar de beste deal op zoek gaat, is de kans dan ook groot dat je voor een grote teleurstelling komt te staan. Zelf huis bouwen kosten per m3? Blijf realistisch!

Maar hoe weet je dan wel wat je straks ongeveer kwijt bent aan de bouwkosten? Hierbij is het vooral belangrijk om zelf voldoende research te doen. Laat je niet leiden door de informatie die je online kunt vinden, maar ga eens in gesprek met aannemers en bouwbedrijven. Leg je plannen voor en vertel wat je precies van het huis verwacht. Een duurzaam huis bouwen vraagt bijvoorbeeld om andere expertise dan het bouwen van een ‘traditionele’ woning. Aannemers en bouwbedrijven geven de kosten vaak weer per m3, waar je bij nieuwbouw projecten vaak direct de gehele koopsom te horen krijgt.

Zelf huis bouwen kosten per m3: hoe wordt het huis afgewerkt?

“Welke kosten kan ik verwachten als ik zelf een huis laat bouwen?” De reden waarom er geen duidelijk antwoord op deze vraag gegeven kan worden, is omdat er enorm veel prijsverschillen zijn. Niet alleen per aannemer of bouwbedrijf, maar ook op basis van jouw eigen wensen.

Hoe wil je bijvoorbeeld dat de woning straks wordt afgewerkt? Zijn er nog specifieke wensen waar de woning zeker aan moet voldoen? Moet de woning enkel behangklaar opgeleverd worden of moet je hier bijna direct in kunnen trekken? Voor welke dakbedekking kies je? Welke bouwmaterialen hebben jouw voorkeur?

Alle bovenstaande vragen zijn van invloed op de bouwkosten. Daarom is het bijna niet mogelijk om een kerngetal te geven per m3. Natuurlijk kun je wel op basis van deze antwoorden een offerte laten opstellen. Zo weet je in elk geval zeker waar je aan toe bent en of de kosten binnen jouw budget passen.

Vraag meerdere offertes op

Zelf huis bouwen kosten per m3? Als deze vraag nog steeds in jouw hoofd rondspookt, moeten we je helaas een duidelijk antwoord verschuldigd blijven. Gelukkig kunnen we wel vertellen hoe je zoveel mogelijk op de kosten kunt besparen.

Allereerst is het belangrijk om verschillende offertes op te vragen. Leg jouw specifieke wensen duidelijk voor en lever eventueel extra documenten en tekeningen om het bouwproject weer te geven. Vervolgens kan de aannemer op basis van die informatie een mogelijke prijs per m3 geven. Vraag enkel offertes op bij kwalitatieve aannemers en bouwbedrijven, zodat je zeker weet dat het prijsverschil hem niet in het afgeleverde werk zit. Door de offertes met elkaar te vergelijken kan je eenvoudig honderden tot soms wel duizenden euro’s op de bouw besparen!