Een duurzaam huis bouwen lijkt anno 2019 bijna wel de norm te zijn. Duurzaam leven is immers nog nooit zo belangrijk geweest. Nu de overheid steeds meer hamert op duurzame oplossingen voor ons milieuprobleem, zien we ook dat het aantal duurzame woningen toeneemt. Een goed teken! Maar wanneer spreek je eigenlijk van een duurzaam huis?

In een duurzaam huis wordt er niet alleen over oplossingen voor ons milieuprobleem gedacht, maar is ook het woongenot van essentieel belang. In een duurzame woning is het vaak prettiger vertoeven dan in een woning die minder duurzaam gebouwd is. Dit heeft meerdere oorzaken. De belangrijkste is misschien wel de isolatie van de woning. Bij een duurzaam huis bouwen wordt er altijd over een goede isolatie nagedacht, waardoor je constant van een heerlijke temperatuur kunt genieten. Wil jij een duurzaam huis bouwen? Hier moet je op letten!

Kies voor minder grote ruimtes

Laat je een geheel nieuw duurzaam huis bouwen? Let er dan op dat de ruimtes niet te groot worden. Er valt namelijk veel te zeggen voor kleinschalig wonen. Hoe kleiner de woonruimte namelijk is, hoe minder energie je uiteindelijk zal gebruiken. Bereken daarom goed hoeveel woonoppervlakte je precies nodig zult hebben en spring creatief om met de beschikbare ruimte. Door de woonruimte efficiënt in te richten, geniet jij van de ideale woonomgeving en zijn de eerste stappen richting een duurzaam huis gezet.

Maak enkel gebruik van duurzame bouwmaterialen

Een duurzaam huis bouwen lukt natuurlijk niet zonder de juiste materialen. Bekijk daarom vooraf welke materialen er nodig zijn en hoe je deze kunt verduurzamen. Gelukkig is de vraag naar duurzame materialen de afgelopen jaren sterk toegenomen, waardoor we ook van een veel breder aanbod kunnen profiteren.

Wist je dat duurzame bouwmaterialen voor maar liefst 15 tot 18% van de totale milieu-impact van een gebouw verantwoordelijk zijn? Door voor duurzame bouwmaterialen te kiezen, zet jij dus alvast jouw milieubewuste stempel op de woning. Duurzame bouwmaterialen worden gekenmerkt door hun technische prestaties, gevolgen voor het milieu en de gezondheid. Daarnaast kun je ze herkennen aan specifieke keurmerken zoals bijvoorbeeld het FSC-keurmerk op hout.

Duurzaam huis bouwen, investeer in zelfvoorzienende mogelijkheden

Ga je een geheel duurzaam huis bouwen? Dan is dit je kans om direct zelfvoorzienende maatregelen in huis te installeren. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp of zonnepanelen. Hiermee kun je jouw woning eenvoudig van groene energie voorzien, waardoor je de uitgeputte grondstoffen in ons land niet hoeft aan te spreken. Hierdoor bespaar je niet alleen heel veel op je energierekening, maar draag je ook je steentje bij aan het milieu.

Gezond verwarmen start tevens met een goede ketel. Investeer dus voldoende geld om de juiste ketel te laten installeren. Zo weet je zeker dat je van een efficiënte en milieuvriendelijke installatie profiteert.

Isoleren

En last but not least… isoleren! Dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel wanneer je en duurzaam huis bouwen wilt. Denk hierbij voornamelijk aan de beglazing van het huis, maar ook dakisolatie en spouwmuurisolatie mag niet vergeten worden. Met de juiste isolatie geniet jij niet alleen van een duurzame woning, maar laat je het woongenot ook nog eens stijgen!