Een personeelstekort is er zo ongeveer overal op het moment. Ook in de bouwsector en beroepen die daar verband mee houden kunnen ze zeker extra handjes gebruiken. Dat betekent dat er verschillende kansrijke beroepen zijn in de bouw- en woonsector waar jij naar zou kunnen overstappen. We bespreken er een aantal in dit artikel.

Installatiemonteur

Bij woningen en andere gebouwen komt ook de aanleg van technische installaties kijken. Dat is het werk van installatiemonteurs. Het kan bijvoorbeeld gaan om een verwarmingsinstallatie zijn, maar ook een ventilatiesysteem, een beveiligingssysteem of installaties omtrent brandveiligheid. Installatiemonteur word je niet zomaar van de ene op de andere dag, want je moet wel relevantie kennis en vaardigheden opdoen. Daarvoor kun je een installatietechniek opleiding volgen. Als je die hebt afgelegd, kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een elektrotechnisch installatiebureau, een technische dienst of een onderhoudsafdeling. Mogelijk liggen er daar ook kansen voor leerwerkplek, waardoor kun je kunt leren en toch geld kunt verdienen.

Elektromonteur

Spreekt het beroep van installatiemonteur je wel aan, maar zoek je eigenlijk nog wat meer uitdaging? Overweeg dan om elektromonteur te worden. Dit werk is vaak ingewikkelder dan dat van een installatiemonteur. Een elektromonteur moet immers gespecialiseerd zijn in het installeren, onderhouden, repareren en testen van verschillende soorten elektrotechnische installaties. Daardoor kom je in aanraking met werkzaamheden in schakelkasten, transformatoren of aan machines. Om elektromonteur te worden, kun je een BBL-opleiding tot monteur elektronische installaties (MEI) volgen. Als elektromonteur werk je meestal voor installatiebedrijven, elektrotechnische ondernemingen of bedrijven in de woning- en utiliteitsbouw.

Monteur zonnepanelen

Er liggen al aardig wat zonnepanelen op Nederlandse daken, maar er valt nog steeds een hoop te winnen. De komende jaren ligt er nog een flinke opgave rondom verduurzaming en er gaan zeker nog meer mensen kiezen voor het investeren in zonnepanelen. Dat betekent dat er ook genoeg werk is in het installeren daarvan. Volg een opleiding voor zonnepanelen monteur en je kunt de handen uit de mouwen steken op daken om huizen en bedrijfspanden te verduurzamen.

Isolatiemonteur

Een logische bijkomstigheid van de opgave rondom verduurzaming van panden, is dat er ook veel werk is op het gebied van isolatie. Dat kan het isoleren van daken, muren en vloeren zijn, maar ook van leidingen en luchtkanalen. Hier gaat de komende jaren nog flink in geïnvesteerd worden, en de torenhoge gasprijzen werken dat alleen maar in de hand. Een opleiding tot isolatiemonteur kan in de vorm van een korte praktijkgerichte opleiding van enkele weken worden afgerond.

Monteur distributie gas, water en elektra

Zoek je werk in de buitenlucht? Als monteur distributie gas, water en elektra zorg je samen met collega monteurs voor de aanleg en onderhoud van kabels en pijpleidingen voor gas, water en licht. Daar komt graafwerk met en zonder machine bij kijken, plus het maken van aansluitingen en het uitvoeren van meetwerk. Dit werk brengt je naar nieuwbouwterreinen, maar ook langs wegen en bij de aanleg van glasvezelnetwerken. Je werkt voor bedrijven die zich bezighouden met de ondergrondse infrastructuur en veelal werken in opdracht van overheden, zoals Rijkswaterstaat, waterschappen, provincies en gemeenten. Om monteur distributie gas, water en elektra te worden, kun je een opleidingstraject volgen tot niveau 2 hulpmonteur en daarna bij een werkgever in dienst doorleren tot monteur niveau 3.

Als je affiniteit hebt met techniek en de bouw en je kunt goed met de handen werken, liggen er dus allerlei kansen voor je rondom de bouw. Met het personeelstekort is het ook nog eens een uitstekend moment om de stap te maken!