Het goed onderhouden van je vloer in huis, is belangrijk als deze van natuursteen is. Hoewel natuursteen ontzettend sterk is, is het materiaal zeker niet onaantastbaar. Na verloop van tijd kan door vuil en vlekken zelfs grotere schade ontstaan zoals gaten en scheuren. Als je natuursteen op de juiste manier onderhoudt, bespaar je jezelf (en je portemonnee) een boel ellende. Steek daarom bij een vlekje in de vloer, direct je handen uit de mouwen. 

Op de lange termijn heb je enorm veel plezier van een natuurstenen vloer, als je deze maar op de goede manier onderhoudt. Hiermee voorkom je schade en krijgt vuil geen kans zich aan de vloer te hechten. Met een paar simpele hacks kun je je vloer makkelijk schoonmaken én -houden.

1. Gebruik altijd lauwwarm water als je schoonmaakt

Een natuurstenen vloer dient regelmatig gepoetst te worden. Hier hoef je helemaal geen gekke schoonmaakmiddeltjes voor te gebruiken. Het is zelfs veel beter om zelf een lauwwarm sopje te maken, bij voorkeur met groene zeep. Let er wel op dat je niet te veel zeep aan het water toevoegt, hierdoor kunnen zeepresten achterblijven waar vuil zich juist makkelijker aan hecht. Voeg een normaal scheutje toe aan het water en dweil hiermee de vloer. Hierdoor krijgen kalk en vuil geen kans om jouw vloer aan te tasten.

2. Gebruik zachte middeltjes en doeken als je poetst

Omdat natuursteen vaak veel kalk bevat, is het belangrijk dat je agressieve schoonmaakmiddelen links laat staan. Antikalk en producten met een hoge pH-waarde staan erom bekend dat ze je vloer kunnen beschadigen. Gebruik daarnaast ook geen ruwe doeken of sponsjes bij het dweilen. Hierdoor kunnen er kleine krasjes ontstaan op het oppervlak. En laat dat nou nét een fijne plek zijn voor vuil om zich daar te nestelen. Als je de vloer dweilt, gebruik je daarvoor altijd zachte doeken en zemen. En o ja, de bezem uit de schuur mag je ook achterwege laten. Wil je binnen zand wegvegen? Schaf dan een zachte bezem aan die geschikt is voor natuurstenen vloeren.

3. Poets natuursteen regelmatig

Je zit er misschien niet altijd op te wachten, maar belangrijk is het wel. Natuursteen vergt nou eenmaal wat onderhoud en wie dat goed bijhoudt profiteert daar op de lange termijn aanzienlijk van. Dweil daarom wekelijks de vloer en zorg ervoor dat hij goed droogt om vlekken te voorkomen. 

Natuurlijk kun je meer doen dan enkel een wekelijkse poetsbeurt. Wil je er zeker van zijn dat jouw vloer er altijd stralend uitziet? Dan is het een goed idee om je vloer preventief te onderhouden. Op Floorcare.nl vind je alle informatie die je zoekt over het onderhoud van natuurstenen vloeren. Zo zijn er speciale producten die je kunt gebruiken voor marmer en kan een vloer worden gepolijst om de look & feel te behouden.