Valbescherming is een van de belangrijkste aspecten als het gaat om werkveiligheid in de bouw. Dit is met name het geval als je regelmatig klussen op hoogte dient uit te voeren. Wanneer je van deze hoogte naar beneden valt, dan is de kans op ernstige verwondingen erg groot. Een val is namelijk onverwachts en in veel gevallen is deze lastig te breken. Het is dan ook belangrijk om als onderneming in de bouw goed op de hoogte te zijn van de voorschriften en verplichtingen rondom valbescherming. Omdat dit zo belangrijk is, vertellen we je in deze blog alles wat je moet weten over valbescherming!

Verplicht

Valbescherming is iets dat verplicht aangebracht dient te worden. Deze wettelijke verplichting geldt vanaf een specifieke werkhoogte. De hoogte die hier wettelijk voor is vastgesteld is 2 meter 50. We raden bedrijven over het algemeen aan om deze valbescherming al aan te brengen als er op 2 meter of hoger gewerkt dient te worden. Dit komt omdat medewerkers soms tijdens de werkzaamheden net op een hoger punt gaan staan en zo de 2 meter 50 wel overschrijden. Mocht er in een dergelijk geval een keer een ongeluk gebeuren, dan kun je maar beter goed beschermd zijn!

Soort beveiliging

Er zijn verschillende manieren om jezelf en jouw medewerkers te beschermen tegen een val. De meest voorkomende en beste manier is door een vangnet onder de werkplek te plaatsen. Dit vangnet zorgt ervoor dat een val gebroken kan worden. Hierdoor komen jij of jouw medewerkers stukken minder hard terecht. Mocht de gevallen persoon met een zwaar object werken, dan kan de val van dit object op de gevallen persoon natuurlijk nog wel schade aanrichten. Het is belangrijk om hierin te benoemen dat er in verschillende situaties met verschillende veiligheidsnetten gewerkt dient te worden. Zo heb je voor de montage van een schuin dak een ander veiligheidsnet nodig dan voor de montage van een plat dak. Voor verdere informatie en details over veiligheidsnetten verwijzen we je graag door naar de website van Best Montage/Demontage B.V. veiligheidsnetten. Hier kun je alle benodigde informatie vinden en eventueel een veiligheidsnet voor jouw klus regelen!