Machines die bij extreem koude of warme temperaturen niet meer zoals gewenst werken, heeft iedereen vast wel eens ervaren. Ook de producten van Festo pneumatiek hebben hiermee te maken. De machines staan soms buiten, waar ze met weerextremen te maken krijgen. Maar ook in binnenruimtes kunnen extreem hoge of lage temperaturen aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan koelcellen of aan ruimtes met drogers of ovens. Lees hier hoe je je Festo machine tegen koude en warme temperaturen kunt beschermen.

Aandachtspunten bij koude temperaturen

Extreme kou zorgt ervoor dat de elasticiteit van de afdichtingen afneemt. Ook kan het smeervet stroperig worden en kunnen zich ijskristallen op de zuigerstang vormen. Dat heeft allemaal zijn effect op de werking van je machine. Je machine zal stroever gaan lopen en daarnaast zal de machine bijvoorbeeld sneller slijten door de ijsvorming. Om deze problemen te voorkomen biedt Ebora verschillende cilindervarianten van het merk Festo aan, die tot een temperatuur van -20 °C geen problemen zouden moeten geven. Staat jouw machine ook vaak in omgevingen waar het kouder is dan -20 °C? Geen probleem, want hiervoor heeft Festo een cilindervariant ontwikkelt, die tot -40 °C geschikt is. Let wel op bij de aankoop van de cilinders, want er bestaat ook een enkele variant, die niet geschikt is om onder de 0 °C te gebruiken.

Aandachtspunten bij warme temperaturen

Niet alleen bij extreem lage, maar ook bij hoge temperaturen kan de functionaliteit van jouw machine omlaag gaan. Waar het smeervet bij koude temperaturen stroperiger wordt, wordt het bij hitte juist vloeibaarder. Daardoor ontstaat een hogere weerstand van de zuiger en van de afdichtingen. Bovendien is de kans groter, dat er een chemische reactie ontstaat, wanneer de machine met bepaalde middelen in contact komt. Daarom heeft Festo ook voor de extreem warme temperaturen een aantal speciale pneumatische cilinders ontwikkeld. Ze hebben daarbij zowel varianten die tegen een continue hoge temperatuur bestand zijn, als ook cilinders die geschikt zijn voor kortstondige temperatuurpieken.

Temperatuur is dus belangrijk

Wanneer je een machine koopt met een pneumatisch mechanisme, is het dus erg belangrijk om van tevoren uit te zoeken, welke temperaturen op de werkplek worden bereikt. Is de temperatuur continue extreem hoog of laag, dan heb je andere aandachtspunten dan wanneer de temperatuur alleen op bepaalde momenten piekt. Houd dit dus een poosje bij, voordat je besluit welke machine geschikt is voor jouw doeleinden en omgevingskenmerken.