Wie de installatie van zonnepanelen wil verzorgen, komt met de nodige vragen te zitten. Het is goed om te weten wat er allemaal bij komt kijken. Wat zijn de zonnepanelen kosten bijvoorbeeld? Het is bovendien goed om te weten wat er verder allemaal bij komt kijken. De werkzaamheden beginnen met een voorbereiding. Daarna moet alles worden geïnstalleerd en afgesteld. Wanneer dat allemaal verzorgd is, dan kan er veel voordeel van genoten worden. Op deze pagina wordt dit besproken.

Het soort dak

Wie werkt met een specialist als Zonduurzaam.nl weet dat het altijd allemaal wel in orde komt, ongeacht het soort dak. Zo zijn de meeste woningen voorzien van een schuin dak. Dat betekent dat de hoek en oriëntatie al duidelijk zijn. Een plat dak geeft juist veel meer mogelijkheden om de ideale hoek te plaatsen, maar vergt wel goed meetwerk voor de juiste plaatsing ten opzichte van elkaar. Dan zijn er ook nog mogelijkheden met betrekking tot het dak van de schuur of garage. Dan is het berekenen van de draagkracht en de beschikbare ruimte van belang.

Andere soorten zaken

Er zijn ook nog andere zaken om mee te bekijken. Wat bijvoorbeeld belangrijk is, is dat er ook wordt nagedacht aan bijvoorbeeld een dakkapel op het dak wordt gegeven. Daar zijn oplossingen voor. Ook wanneer je een speciaal soort dak hebt, zoals een sedumdak, is het belangrijk om slimme oplossingen te vinden. De manier waarop dit wordt aangepakt, is door met een goede checklist te werken. Zo kan de installatie op de best mogelijke manier worden voorbereid. Dit maakt het net wat gemakkelijker om het af te ronden.

De installatie van de zonnepanelen

Wanneer alles is bekeken dan is het toch echt tijd om de zonnepanelen te installeren. Dat moet dan als het goed is precies volgens plan gaan. De monteurs weten precies wat er gedaan moet worden en hoe dit het best verzorgd kan worden. Wanneer dit wordt gedaan, dan moet dat natuurlijk wel ook op een veilige manier worden gedaan. Het is immers werk op het dak. Werk daarom alleen met gecertificeerde monteurs die ook persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken. Het is natuurlijk wel belangrijk dat alles ook gewoon goed verzorgd kan worden.

Werk doen in huis

Een groot deel van het werk van de installatie gebeurt op het dak. Dit moet als eerste gebeuren. De panelen moeten goed gemonteerd en geplaatst worden. Vervolgens moet alles ook worden aangesloten. Daarvoor is bijvoorbeeld de omvormer in de meterkast nodig. Daarom is het team vaak in twee groepen gesplitst. Dit scheelt veel tijd. Op het dak wordt alles in gereedheid gebracht, maar in de meterkast wordt de omvormer opgehangen en aangesloten. Ook de bekabeling van de panelen naar de meterkast wordt dan geregeld. Ook is het de elektricien die zorgt dat de omvormer wordt beschermd met een geschikte aardlekautomaat.