Het leven in een tuin met prachtige bloemen en bomen is goed voor je gezondheid! Een tuin vol met bloemen brengt geluk en comfort, versnelt het genezingsproces en verhoogt je energie. Deze ervaring kun je voor jezelf creëren wanneer je een beetje tijd besteedt aan tuinieren. Het krijgen van groene vingers doe je simpelweg door te beginnen met tuinieren! Alhoewel, de volgende tips zijn handig om in beraad te nemen alvorens je aan de slag gaat met de grond.

Begin met onderzoek

Voordat je met de tuin in de weer gaat, is het handig om eerst wat vooronderzoek te doen. Dit kan helpen om de huidige conditie van je tuin te begrijpen en manieren te achterhalen om deze te verbeteren. Hoeveel keer moet je water geven? Hoe ga je om met vervelende insecten die je planten opeten? Moet je planten in bakken, verhoogde tuinbedden of in de grond? Je moet natuurlijk ook op de hoogte zijn van welke planten je dicht bij elkaar kan planten en hoe je de beste grondkwaliteit kan verwezenlijken. Kortom, door een goed onderzoek te doen en antwoorden te vinden op al je brandende vragen, ben je beter voorbereid om efficiënt en procesmatig te werk te gaan.

Doe een bodemanalyse

De grond is uiteraard een van de belangrijkste aspecten om het plantenleven te ondersteunen en om erachter te komen wat wel en niet werkt.  Als je van plan bent om bloemen en groenten te kweken, dan is het van vitaal belang om een bodemanalyse uit te voeren. Doe je dat niet, dan kan het onverhoopt gebeuren dat je een heleboel werk voor niets doet!

Ga aan de slag met een vochtigheidsmeter om te weten hoeveel vocht de grond heeft. Het is daarbij belangrijk om kennis op te doen van de pH-waarde van de bodem voordat je iets plant. Is de grond waarmee je werkt alkalisch, zuur of neutraal? Door meer te weten te komen over het type grond, zul je beter gebruik kunnen maken van verschillende voedingstoffen zoals fosfor, kalium en stikstof om gebreken in de grond op te lossen.

Heb jij al groene vingers of sta je te popelen om meer kennis en ervaring op te doen in tuinieren? Als je op zoek bent naar leuke vacatures in de groenvoorziening, zoek dan eens op groen werk voor meer informatie.

Leer de zon kennen

Wanneer je beter leert hoe je de zon moet inschatten, dan zal het gemakkelijker zijn om een goede plek te kiezen voor het aanleggen van de tuin. Dit is erg belangrijk, aangezien de meeste eetbare planten zoals groenten, kruiden en fruit minimaal zes uur zon per dag nodig hebben om goed te gedijen.