Tegenwoordig zijn machines en werktuigen niet meer weg te denken uit de Nederlandse bouwplaatsen. Alles om nóg sneller, productiever en wendbaarder te worden in deze moderne samenleving. Zelfs bouwvakkers die vastgeroest zijn aan oude gewoontes moeten er aan geloven. Zonder voldoende wendbaarheid, geen bedrijf. Daarom wordt er vandaag de dag enorm veel geld in bouwmachines geïnvesteerd. Machines maken dan ook een groot onderdeel uit van het arbeidskapitaal. En daarom is het juist zo belangrijk dat deze niet alleen goed onderhouden worden, maar ook om de machines zo winstgevend te houden. Smeermiddelen van olieonline.nl kopen, onderdelen laten vervangen: het kost allemaal veel geld. Hoe los je dit op? Hoe bespaar je op het onderhoud van bouwmachines, zonder dat dit ten koste zal gaan van de kwaliteit?

Houd een registratie van de draaiuren bij

Dit is iets wat regelmatig vergeten wordt, maar van essentieel belang zal zijn als de veiligheid op de werkplaats in het geding zal komen. Bij een ongeluk met een machine zal de werkgever op de eerste plaats verantwoordelijk worden gesteld. Het is voor werkgevers verplicht om de veiligheid te waarborgen. Dit betekent ook dat machines goed onderhouden worden en dat er een onderhoudslogboek aanwezig moet zijn. Hierbij geef je aan wanneer en welk onderhoud is gepleegd. Zelfs bij relatief kleine dingen zoals het vervangen van de hydrauliek olie bij www.olieonline.nl is dit van belang. Zo heb je altijd bewijs als er zich een noodlottig ongeval voordoet. Dit kan jouw bedrijf duizenden euro’s besparen! 

Daarnaast moet altijd worden bijgehouden hoeveel draaiuren er waren op iedere machine. Bij de aanschaf van een bouwmachine zal de fabrikant aangeven bij hoeveel draaiuren deze aan vervanging toe zal zijn en wanneer er een servicebeurt nodig is. Wanneer deze tijd overschreden wordt zal je mogelijk het recht op garantie verliezen. Noteer daarom alles.

Preventief onderhoud levert een flinke kostenbesparing op

Voorheen werkten veel mensen op de bouw volgens hetzelfde principe: “Zolang de machine werkt is er geen probleem. We lossen pas dingen op als er daadwerkelijk iets aan de hand is.” Hoewel dit op korte termijn wellicht tot een besparing kan leiden, zal dit op de lange termijn een heel ander verhaal zijn.

Vergelijk het maar eens met het onderhoud van je auto. Als je bezuinigt op de aanschaf van motorolie van Olieonline zal dit in eerste instantie de voordeligste oplossing lijken. Wanneer je echter te lang wacht en je motorpeil ‘droog’ komt te staan kan dit catastrofale gevolgen hebben voor je benzine- of dieselmotor. In de meest serieuze gevallen zal deze zelfs geheel aan vervanging toe zijn. Een duur grapje.

Dit geldt natuurlijk ook voor het onderhoud van bouwmachines. Als je te lang wacht en niet anticipeert op problemen in de toekomst, loop je het risico dat de kosten uiteindelijk nog veel hoger zullen worden. En grote reparaties of – in het ergste geval – zelfs het vervangen van machines is niet iets wat financieel aantrekkelijk zal zijn.

Doe zoveel mogelijk zelf

Schakel niet bij ieder klein onderhoud direct een monteur in. De meeste onderhoudswerkzaamheden kun je gewoon zelf doen. Probeer ook benodigdheden zelf aan te schaffen. Compressor olie van olieonline kopen is veel goedkoper dan als je dit mee laat brengen door een monteur. Door deze kleine dingen bespaar je op de lange termijn veel geld.

Let op: blijf natuurlijk wel realistisch! Sommige reparaties of onderhoudswerkzaamheden moeten wel door een monteur worden uitgevoerd. Probeer in dat geval wel de arbeidskosten zoveel mogelijk te vergelijken. Zo weet je zeker dat je voor de voordeligste optie kiest.