Elektrische toestellen: je vindt ze in elke woning en in elk bedrijfspand. Het is belangrijk om elektrische toestellen op een veilig manier te installeren. Gebeurt dit niet, dan heb je kans op ongevallen en bovendien ontstaat er brandgevaar. In dit artikel geven we je een aantal tips voor het veilig installeren van elektrische apparaten.

Gebruik van stekkerdozen

Uiteraard zijn stekkerdozen ontzettend handig, maar ze zijn niet geheel ongevaarlijk. Om zoveel mogelijk stopcontacten te creëren, sluiten veel mensen meerdere stekkerdozen op elkaar aan. Dit zorgt echter voor een zeer brandgevaarlijke situatie. Doe dit dus niet. Het is sowieso beter om stekkerdozen aan te schaffen met een schakelaar. Op deze manier kan je de aangesloten apparaten direct uitschakelen als ze niet in gebruik zijn.

Lees de instructies

In principe zijn elektrische apparaten veilig om te gebruiken, maar het is van belang om ze te installeren volgens de instructies. Gooi die handleiding dus niet direct in de prullenboek, maar lees het even rustig door. In de handleiding staat op welke manier je het apparaat moet installeren en je vindt er ook vaak waarschuwingen. En je weet het: een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Om er zeker van te zijn dat het apparaat op de juiste manier is geïnstalleerd, kan je ook een installatietester gebruiken. Met een installatietester kan je verschillende metingen uitvoeren, zoals bijvoorbeeld spanningsverliezen, netspanning, circuitimpedantie en isolatieweerstand.

Pas op in vochtige ruimtes

Water en elektriciteit gaan niet goed samen. Pas daarom op in vochtige ruimtes, zoals bijvoorbeeld de badkamer. Plaats een wasmachine of droger nooit direct naast de douche of badkuip. Dit kan namelijk levensgevaarlijke situaties opleveren.

Heb je last van vochtigheid in andere ruimtes, zoals vochtplekken op de muren? Ga dan direct op zoek naar de oorzaak van het probleem en laat een professional er naar kijken. Vocht in stopcontacten vormt namelijk een groot gevaar en er bestaat zelfs kans op elektrocutie. Merk je een vochtige plek op rondom een stopcontact? Gebruik dit stopcontact dan absoluut niet.