Veel mensen onderschatten hoe belangrijk een goede nachtrust eigenlijk is. Vooral wanneer je fysiek zwaar werk doet, is het belangrijk dat je iedere dag voor de volle 100% aanwezig bent. Je wil immers niet met een vermoeid lichaam en een slecht concentratievermogen gevaarlijk gereedschap hanteren. Een goede nachtrust helpt daarbij.

Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende slaapt? Het lijkt misschien zo gemakkelijk: je gaat immers op tijd liggen op bed, sluit je ogen en slaapt tot de volgende ochtend. In de werkelijkheid blijkt echter meer dan een kwart van alle Nederlanders slaapproblemen te hebben. Deze variëren van lichte problemen tot zwaar chronisch slaaptekort. Dit komt o.a. doordat we veel piekeren over de toekomst, het werk of de relatie. Daarnaast moeten we ook steeds meer. Nederlanders zijn de afgelopen jaren steeds drukker geworden. Het is dan ook niet vreemd dat we soms tijd tekort komen, zelfs om te gaan slapen. Hoewel een nachtje doorhalen nog niet zo’n probleem zal zijn, kan structureel te weinig slapen enorme gevolgen voor de gezondheid én productiviteit op het werk hebben. Maar hoe komt dit eigenlijk? En wat kan je er aan doen?

Hoe belangrijk is een goede nachtrust nu écht?

Wist je dat slaap net zo belangrijk is als eten en drinken? Hoewel je eten en drinken waarschijnlijk nooit vergeet, schiet op tijd naar bed gaan er wellicht wel regelmatig bij in. Uit recent onderzoek is echter gebleken dat een structureel slaap tekort hetzelfde effect op de hersenen kan hebben als bij overmatig alcoholgebruik. Bedenk nu maar eens hoe jij je gedraagt als je een keer te diep in het glaasje hebt gekeken. Zou jij in die toestand met gevaarlijk gereedschap werken? Waarom verschijn je dan wel op je werk met te weinig slaap?

Voordat je besluit dat dekbedden kopen bij Weidswonenenslapen.nl misschien nog verschil kan maken, zetten wij eerst de grootste gevolgen van een slechte nachtrust voor jou op een rijtje: 

  • We hebben slaap nodig om te kunnen functioneren. In de nacht worden alle prikkels van de voorgaande dag verwerkt en zullen de hersenen nieuwe verbindingen maken. Als jij voldoende slaapt, zal je energiek en alert wakker worden. Klaar om een nieuwe dag te beginnen. Beschouw slaap als een reset-knopje van het lichaam. Nodig om alle systemen beter te laten functioneren.

  • Te weinig slaap kan leiden tot overgewicht. Dit komt doordat het stofje cortisol wordt gemaakt. Deze breekt eiwitten af om aan energie te komen en zet dit om in vet. Bovendien kan dit stofje ervoor zorgen dat je meer eetlust hebt overdag en daardoor gaat snoepen.

  • Slaaptekort kan je immuunsysteem aantasten, waardoor je vatbaarder wordt voor virussen en bacteriën.

  • Er staat een nauw verband tussen structureel te weinig slapen en depressies en angstgevoelens. Bij beter slapen zal de mentale gemoedstoestand dus ook vooruit gaan.

Tips voor een betere nachtrust

Wil jij je alerter en fitter voelen tijdens een zware werkdag op de bouw? Dan is het belangrijk dat je voor voldoende nachtrust zorgt. Wij geven enkele makkelijke tips!

  • Zorg voor een kwalitatief bed met goed matras, molton hoeslaken, hoofdkussen en warmteregulerend dekbed. Zo creëer je de perfecte omstandigheden voor een goede nachtrust.

  • Ben je altijd aan het piekeren over de dingen die je de volgende dag op het werk moet doen? Zet het dan op papier, zodat je je hoofd tijdelijk even leeg kunt maken. Hierdoor zal je gemakkelijker in slaap vallen.

  • Drink een uur voordat je naar bed gaat niets meer en eet na het avondeten geen suikers meer. Zo houd je je bloedsuiker op peil en voorkom je dat je ’s nachts overmatig moet plassen.