Weet je nog niet goed in welk vakgebied je wilt werken? Dan is het goed om diverse vakgebieden met elkaar te vergelijken, zodat je kunt ontdekken waar je interesses liggen. Heb je twee rechterhanden en ben je goed in oplossingsgericht denken? Dan is een functie in de bouw jou misschien wel op het lijf geschreven. Er zijn verschillende redenen om een baan in de bouw te zoeken. Benieuwd welke dat zijn? Lees snel verder, wij sommen er hieronder vijf voor je op.

Baangarantie

Eén van de redenen om voor een baan in de bouw te kiezen, is omdat je profiteert van baangarantie. Heb je een relevante studie gevolgd en belangrijke vaardigheden opgedaan die nodig zijn voor het vak dat je wilt uitoefenen, dan is de kans groot dat je snel een baan vindt. Welke functie je ook ambieert, overal zijn handjes nodig. Dat maakt de kans op een leuke baan groot. Benieuwd welke beroepen in de bouw te vinden zijn of wil je gelijk solliciteren? Neem dan eens een kijkje bij deze vacatures in de bouw.

Van niets iets maken

Werk je in de bouw, dan heeft dat ook als voordeel dat je de kans krijgt om van niets, iets te maken. Je begint vaak bij nul en werkt zelfstandig of samen met je collega’s aan een project. Tijdens het project zien jullie telkens hoe de klus steeds meer vorm begint te krijgen. Dat is dan ook zeker iets om trots op te zijn. Als je bijvoorbeeld hebt meegebouwd aan een te gek huis of gebouw, dan is het leuk om te zeggen dat jij daar je steentje aan hebt bijgedragen.

Het is een zeer innovatieve sector, waardoor er ook steeds meer technologieën bijkomen. Als je in het vakgebied werkt, maak je daar kennis mee en zet je relevante technologieën gelijk in de praktijk in. Of je nu stukadoor, timmerman, tegelzetter of schilder bent!

Zelfstandig werken en samenwerken

Nog een reden om in de bouw aan de slag te gaan, is dat je zowel veel zelfstandig gaat werken als dat je gaat samenwerken. Hoe dat verdeeld is, hangt af van het werk dat je uitvoert. Over het algemeen voer je diverse taken alleen uit en voor andere taken heb je weer de hulp van je collega’s nodig. Als je die combinatie fijn vindt, dan is werken in de bouw echt iets voor jou.

Niet altijd een opleiding nodig

Waar het in veel vakgebieden zo is dat je niet aan het werk komt als je geen passende opleiding of ervaring op zak hebt, is dat in de bouw anders. Voor sommige functies is het namelijk geen enkel probleem dat je nog niet over kennis of ervaring beschikt. Er is daarom veel ruimte voor starters. Heb je geen kennis en ervaring, dan word je goed begeleid in de praktijk. Zo krijg je het vak snel onder de knie en kun je voor je het weet zelfstandig aan de slag. In veel gevallen is het ook mogelijk om via de werkgever een opleiding, training of cursus te volgen.

Makkelijk doorgroeien

In het vakgebied zijn talloze functies uit te oefenen. Op die manier is het mogelijk om voor iets te kiezen dat bij je wensen en vaardigheden past. Heb je eenmaal een leuke functie in de bouw, dan is het vaak mogelijk om nog verder door te groeien. Hoe meer ervaring je hebt, hoe meer verantwoordelijkheden je in staat bent op te pakken. Denk bijvoorbeeld aan doorgroeien naar een leidinggevende functie, waarin je andere vakmensen aanstuurt.

Werk je graag met je handen en wil je van niets, iets maken? Dan is een baan in de bouw misschien wel voor je weggelegd. Om de bovenstaande redenen is het in ieder geval de moeite waard om jezelf in te lezen over functies en opleidingen. Wie weet ligt jouw toekomst wel in dit vakgebied!