Het is de laatste jaren uitgebreid in het nieuws: de klimaatveranderingen. Door ontbossing, temperatuurstijgingen en weersveranderingen verandert ons klimaat. Veel mensen kiezen daarom voor duurzaam wonen en bouwen. Duurzaam wonen betekent dat je zoveel mogelijk rekening houdt met mens en het milieu, dat je streeft naar een zuinig energie- en waterverbruik met het gebruik van natuurlijke bronnen. Denk hierbij aan zonnepanelen en zonneboilers op je dak.

Maar ook de keuze van de materialen bij de bouw is belangrijk. Welke houtsoorten gebruik je, kies je voor kunststof kozijnen of houten kozijnen, is er asbest verwerkt in je huis.  

Nieuwbouwwoningen zijn over het algemeen een stuk beter geïsoleerd dan oudere woningen. Zeker voor oudere woningen is het daarom belangrijk om goed te kijken of er maatregelen nodig zijn om de woning duurzamer te maken. 

Hoewel nieuwbouwwoningen over het algemeen altijd zo duurzaam mogelijk worden gebouwd, kunnen er tussen verschillende projecten nog verschillen ontstaan. Kijk hier bijvoorbeeld naar de nieuwbouwprojecten in Drenthe om meteen een indruk te krijgen van hoe professioneel en duurzaam nieuwe woningen hier worden gebouwd.

Isolatie

Om te bepalen hoe duurzaam jouw woning is moet een aantal zaken checken. Het eerste wat je moet weten is of je huis goed geïsoleerd is.

Wil je minder energie gebruiken om je huis te verwarmen zul je het huis goed moeten isoleren. Je kunt je dak isoleren, de vloeren en de spouwmuren laten isoleren. Veel van deze werkzaamheden kun je eenvoudig zelf uitvoeren.

Het is ook belangrijk om je ramen te isoleren. Je kunt kiezen voor dubbel of zelfs driedubbel glas.

Verwarming

Hoe wordt jouw woning verwarmd? Heb je in elke kamer een gashaard staan, of heb je een centrale verwarming die meer dan tien jaar oud is? Verdiep je dan eens in andere soorten verwarming.

Een duurzame wijze van verwarmen kan zijn door middel van een pelletkachel. De pellets zijn CO2 neutraal en dus een stuk duurzamer dan het gas voor je CV. Voor alles over pelletkachels kijk je op de site van RRpelletkachel.nl.

Stroom

Stroom wordt opgewekt in energiecentrales en deze zorgen voor de uitstoot van veel schadelijke stoffen. Het loont zich dus om goed naar je stroomverbruik te kijken. Een duurzaam alternatief voor het afnemen van stroom van het net, en dus de centrales, is het installeren van zonnepanelen op je dak. Na installatie hiervan zul je merken dat je automatisch kritischer wordt op je eigen stroomverbruik.

Een huishouden van twee personen heeft na het plaatsen van 10-12 panelen al nauwelijks stroom meer nodig van het net.

Water

Het waterverbruik in je huis kun je heel simpel reduceren. Wat korter douchen, de waterkraan niet nodeloos laten lopen een energiezuinige wasmachine, allemaal simpel te checken.

Je kunt ook denken aan het plaatsen van een zonneboiler. Deze verwarmt het water op, zodat het minder energie kost om warm water te maken.

Duurzaam wonen is niet moeilijk of duur en je zult ontdekken dat als je eenmaal begint het bijna een sport wordt om duurzamer te wonen.