Heb je een wat oudere woning die niet heel erg milieuvriendelijk is? Dan kun je daar zelf natuurlijk van alles aan doen om dit probleem op te lossen. Duurzaamheid en denken aan het milieu is tegenwoordig makkelijk te doen dus ook voor jou weggelegd. We geven je wat tips waarmee je je huidige woning direct duurzamer kunt maken.

Tip 1: Zorg voor een goede isolatie van de woning

Als je in koude maanden moet stoken, is het natuurlijk belangrijk dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. Als je woning slecht geïsoleerd is, loop je de kans dat er veel warmte zomaar weglekt en dat kost je alleen maar geld terwijl het binnen dan nog niet eens echt aangenaam warm wordt ook. Om dit te voorkomen kun je de woning goed isoleren, zowel de muren als het dak. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een product zoals glaswol gebruiken. Een goede isolatie zorgt er tevens voor dat je in de zomer de warmte buiten houdt, dus het is dubbel handig de woning te isoleren.

Tip 2: Zorg dat je van het gas afgaat

Gas wordt steeds minder gebruikt in woningen maar als je een wat ouder pand bewoont, is de kans natuurlijk groot dat je nog aangesloten bent op het gasnetwerk. Als je de woning goed isoleert en de CV-ketel laat vervangen door een warmtepomp, kun je ook van het gas af. Koken kan ook elektrisch en daarmee zorg je er meteen voor dat je geen gas meer nodig hebt en aan het milieu denkt. Kijk eens op www.budgetisolatieshop.nl/ wat er allemaal mogelijk is op dit gebied.

Tip 3: Laat zonnepanelen plaatsen

Als je de woning goed wilt verduurzamen, dan is het laten leggen van zonnepanelen ook een top idee. Hiermee kun je je eigen energie opwekken en gebeurt dit ook nog eens op een milieuvriendelijke wijze. We hebben natuurlijk veel apparaten die op stroom werken dus om ervoor te zorgen dat alles netjes blijft draaien, is je eigen energie verkrijgen via zonnepanelen zeker geen gek idee. Op die manier ben je gegarandeerd groen bezig en weet je zeker dat je thuis gewoon op je laptop kunt werken terwijl de wasmachine draait en je de auto oplaadt. Zonder dat je dit enorm veel kost natuurlijk.   

Tip 4: Ga zuinig om met elektriciteit en water

Als je je woning verduurzaamt, kun je ook kiezen voor het laten plaatsen van een aparte thermostaatknop op elke radiator. Hiermee kun je alleen de radiatoren aanzetten in ruimtes waar het nodig is en waar jij bent. Kies zeker ook voor het laten plaatsen van een thermostaatkraan in de badkamer of douche zodat je altijd direct warm water hebt met een stabiele temperatuur. Laat waterbesparende douchekoppen plaatsen en zorg dat je jezelf bewust bent van het gebruik van water en elektriciteit. Zo kun je op een eenvoudige manier het verbruik terugdringen. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn, is goed voor je portemonnee en zeker ook beter voor het milieu.