Wanneer het zonnetje weer warmer wordt en langer gaat schijnen na het koude najaar, treffen we onze tuin vaak aan vol groene aanslag. De schutting, bestrating, meubilair en garagedeur zijn allemaal voorzien van een groen laagje. Dit groene laagje is in feite onkruid, het zijn algen en mossen die op relatief donkere en vochtige plekken groeien. Gelukkig kan je hier wat aan doen, zodat je weer optimaal van je tuin kan genieten.

De hogedrukreiniger

Groene aanslag verwijderen is niet zo makkelijk als je misschien denkt. Je zal snel de hogedrukreiniger willen pakken, maar deze kan je niet overal voor gebruiken. Gebruik hem niet om je tegels mee schoon te maken. Je spuit dan niet alleen alle zand uit de voegen, maar je kan ook de stenen beschadigen waardoor ze nog sneller vies worden. Voor een houten of betonnen terras kan je de hogedrukreiniger echter wel gebruiken. Er zijn tegenwoordig een hoop verschillende verkrijgbaar, maar als je zeker wilt weten dat hij goed werkt kan je het beste kijken wat de beste geteste hogedrukreiniger is. Daarnaast kan je er ook de garagedeur, meubilair en schutting mee schoonmaken.

Zonder hogedrukreiniger aan de slag

Om je tegels toch schoon te krijgen zonder de hogedrukreiniger zijn er gelukkig andere opties. Een redelijk effectieve manier is gebruik maken van soda. Los dit op in heet water en giet het over de groene tegels heen. Een paar dagen laten kan je er met de bezem overheen om het groen weg te vegen. Een andere optie is groene aanslagreiniger. Ook dit los je op in water en giet je over je groene tegels heen. Je kan het ook over de tegels heen borstelen, om sneller effect te zien. Vervolgens kan je de tegels met de tuinslang schoon spuiten.

Als je kunststof meubilair in je tuin hebt staan is die hogedrukreiniger ook niet het beste idee. Je kan hiervoor gewoon een sopje maken met soda en groene zeep om de boel weer schoon te krijgen. Gebruik geen schuurmiddel, schuursponsje of een erg harde borstel, want dan krijg je krassen op je meubilair.

Groene aanslag voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Om de groei van groene aanslag te voorkomen is het belangrijk dat je een goede afwatering in je tuin hebt. Het water blijft op die manier niet meer liggen, met als gevolg dat er geen of minder groene aanslag zal groeien. Door te zorgen voor veel licht in je tuin zal het water ook sneller verdampen, waardoor je minder groene aanslag zal hebben. Het kan daarom verstandig zijn om te snoeien als je een dichtbegroeide tuin hebt. Je tuinmeubilair kan je het beste droog opbergen, zodat deze ook vrij blijft van groene aanslag.

Wat je echt niet moet doen

Je hoort mensen vaak spreken over chloor, zout, schoonmaakazijn er chemische middelen. Hoewel deze ongetwijfeld de groene aanslag kunnen verwijderen is het toch geen goed idee om ze te gebruiken. Deze middelen tasten je planten en het milieu aan en kunnen ervoor zorgen dat de kleur van je bestrating valer wordt.