Ben je van plan om je woning te gaan verbouwen of ga je een aanbouw plaatsen? Houd er dan altijd rekening mee dat je met vergunningen, die je moet aanvragen, te maken kunt krijgen. Het zal niet altijd nodig zijn om ze aan te vragen maar om zeker te weten dat je een legale bouw start, is het altijd slim om na te vragen hoe het precies zit voor jouw woning. We hebben een paar tips, voor als je gaat verbouwen, op een rijtje gezet.

Tip 1: Bekijk goed wat je wensen zijn en zet deze op papier

Voordat je gaat verbouwen is het altijd verstandig om een goed plan te (laten) maken. Hierin kun je opnemen wat er precies verbouwd gaat worden, wat voor materialen en gereedschap je daarvoor nodig hebt en wat de klus gaat kosten. Zo weet je ook waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen achteraf te staan. Indien je zelf niet zeker weet of je een vergunning voor een bepaald project moet aanvragen, is het slim om de hulp van een advocatenkantoor in te schakelen. Kijk bijvoorbeeld eens op https://bornlegal.nl/. Hier vind je alle informatie en hulp die je nodig hebt over bouwrecht en andere aangelegenheden.

Tip 2: Kijk wat het gaat kosten om te verbouwen

Altijd de net wat minder leuke kant wanneer je een verbouwing voor ogen hebt; de kosten van het hele project. Om niet achteraf voor hogere kosten, dan gepland, te komen staan is het slim om van tevoren goed te bekijken wat de verbouwing je gaat kosten en of je daar voldoende budget voor hebt. Is dat laatste niet het geval, dan kun je bijvoorbeeld je plannen wijzigen of bepaalde dingen op een later tijdstip doen. Kijk goed wat je wilt en probeer dit altijd binnen het beschikbare budget te realiseren. Laat je de woning verbouwen? Vraag dan altijd op voorhand verschillende offertes aan.

Tip 3: Zorg voor een goede planning

Als je aan een verbouwing begint, is het verstandig om van tevoren een goede planning te maken. Bij de meeste verbouwingen zal in de praktijk blijken dat ze uitlopen, maar je kunt natuurlijk ook een wat ruimere planning maken zodat je uitloopruimte hebt. Als je een verbouwing erg strak gaat inplannen en weinig ruimte hebt om dingen op een ander tijdstip te doen, kan dit veel stress opleveren. Houd er bijvoorbeeld ook rekening mee dat je het materiaal op tijd bestelt en dat het ook wel eens te laat geleverd kan worden. Hierdoor lopen bouwprojecten vaak uit en daar kun jij dan veel aan veranderen.

Tip 4: Besteed dingen die je zelf niet goed kunt uit

Ben je nu zelf best wel een handige Harry maar kun je niet alle klussen doen? Besteed deze dan uit aan goede vaklui. Zo weet je zeker dat bepaalde klussen van de verbouwing goed en veilig gedaan worden en heb je er zelf geen omkijken naar. Vraag altijd op voorhand offertes aan zodat je weet waar je aan toe bent.