Of je nu een zeiler bent, havenwerker of een kleine kanoclub runt, een portofoon is een essentieel en veelzijdig hulpmiddel op het water. Zowel amateurs als professionals lijken er niet aan te ontkomen in zee en hebben een tweewegs-radio nodig voor verscheidene doeleinden. In deze blog kijken we naar de belangrijkste toepassingen en voordelen van radio’s in het mariene milieu en geven we advies bij het kiezen van de juiste walkietalkies op zee, ook wel marifoons genoemd.
Voordelen van radio’s in de scheepsvaart
De mensheid heeft zich altijd aangetrokken gevoeld tot de zee en is al eeuwenlang bereid geweest om het water door weer en wind te trotseren. Maar of je nu een trawler bent op zoek naar een goede visvangst en zelfs door een winterstorm raast of een all-round zeiler op een zomerexpeditie, het gevaar loert om elke hoek. Het is dus van grootste belang dat je zo veilig mogelijk bent.
Het gebruik van een marifoon verhoogt de veiligheid op het water voor werk en hobby aanzienlijk. De meest voor de hand liggende voordelen van marifoons is de verbeterde betrouwbaarheid, eenvoud en duidelijke communicatie – eenduidige veiligheidskenmerken die de mogelijkheid waarborgen om onmiddellijk te communiceren, zonder dat een gsm-signaal nodig is, wat belangrijk in tal van situaties op zee, zoals havenwerkzaamheden.
Denk maar eens aan het organiseren en coördineren van de dagelijkse operaties in een drukke haven. Dit kan al snel uitmonden tot een logistieke nachtmerrie, aangezien er voortdurend moet worden aangepast aan dynamische omstandigheden. De inzet van marifoons kan helpen om naadloze communicatie te faciliteren die externe werknemers snel informeert over veranderende omstandigheden en potentiële gevaren, met als doel de havenactiviteiten op schema te houden en ervoor te zorgen dat werknemers veilig kunnen werken.
Wat maakt een marifoon?
Marifoons kennen een aantal unieke eigenschappen ten opzichte van standaard portofoons. Aangezien grote watermassa’s vaak lang en breed zijn, zijn marifoons ontworpen om lange afstanden te overbruggen, zodat gebruikers over afstanden van vele kilometers kunnen communiceren.
Vaak beschikken marifoons ook over een speciale een GPS locator. Intercomsystemen voor in de scheepsvaart kunnen worden ingesteld om de locatie van de portofoon te traceren. Bovendien beschikt een hoogwaardige marifoon over een speciale valfunctie die het mogelijk maakt om valbewegingen van de gebruiker te detecteren en een noodsignaal uit te zenden tenzij de gebruiker dit annuleert.
Een andere veiligheidsmaatregel waarover marifoons kunnen beschikken is de lone-worker functie. Deze functie vereist dat de werknemer zich op vooraf bepaalde tijdstippen aanmeldt op een centraal meldpunt. Dit gebeurt eenvoudig door op een knop op de radio te drukken. Als dit niet gebeurt, zal de intercom een alarm naar de hoofdcentrale laten afgaan.
Tenslotte zijn marifoons vrijwel altijd ATEX-gekeurde apparatuur die zijn ontworpen voor betrouwbare en veilige communicatie in gevaarlijke omgevingen. Dit maakt ze bijzonder nuttig op schepen die gevaarlijke goederen vervoeren en in havenmagazijnen waar explosiegevaar is of sprake is van zeer hoge of lage temperaturen.