Het is voor veel paardenliefhebbers de ultieme droom om ooit paarden aan huis te houden. Hoe mooi zou het zijn om iedere dag toegang te hebben tot jouw grootste hobby? Ritten in de vroege ochtend of juist late avond te maken? Op ieder moment genieten van de verzorging van jouw paard en te oefenen voor de ruitersport wanneer jou dat uitkomt. Beter kan bijna niet. Om een paard aan huis te kunnen houden is het echter wel van belang dat bepaalde zaken goed geregeld worden. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het bouwen van een paardenstal.

Een paardenstal is ontzettend belangrijk voor het paard. Hoewel deze natuurlijk ook voldoende ruimte nodig heeft om te bewegen, zal hij ook regelmatig op stal worden gezet ter beveiliging of om hem of haar tot rust te laten komen. De inrichting van de stal is heel belangrijk. Het is voor een paard immers onnatuurlijk om lang vast te zitten. Daarom hou je tijdens het bouwen zoveel mogelijk rekening met zijn behoeften. Ben jij benieuwd waar je allemaal rekening mee moet houden tijdens het bouwen van een paardenstal? Wij zetten de belangrijkste zaken op een rijtje.

Vergunning aanvragen

Een paardenstal wordt gezien als een bijgebouw. Zie het als een externe garage of carport. Het is dan ook niet in iedere gemeente toegestaan om bij de woning te bouwen. Ook het houden van paarden aan huis is niet op iedere plek toegestaan. In een dikbevolkte stad zal een paard bijvoorbeeld altijd voor overlast zorgen. Gelukkig zijn er ook maar weinig paardenliefhebbers die hier ook daadwerkelijk een paard willen houden, maar het is wel belangrijk om hier rekening mee te houden.

Voordat je een paard aanschaft of überhaupt begint met bouwen is het daarom eerst belangrijk om navraag te doen bij de gemeente. Ontdek wat er mogelijk is, wat er is toegestaan en hoe je dit het beste kunt aanpakken. Een paardenstal bouwen is niet enkel een kwestie van een paar muren plaatsen, hooiruiven neerzetten en je paard brengen. Daar komt echt veel meer bij kijken. Kom daarom niet voor ongewenste verrassingen te staan en doe éérst navraag bij de gemeente. Zo weet je zeker dat alles ook daadwerkelijk is toegestaan.

Belangrijkste punten op het gebied van stalinrichting

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat een paard een echt gezelschapsdier is. Deze heeft fysiek contact nodig om gezond en blij te kunnen zijn. Daarom is het belangrijk dat de stal niet alleen groot genoeg is, maar dat het ook mogelijk blijft voor je paard om contact te maken. Kies bijvoorbeeld voor tralies, waartegen hij zijn of haar neus kan duwen. De wetgeving schrijft bovendien voor dat een paardenstal minimaal over 30 vierkante meter ruimte moet beschikken. Hierbij mag de helft als stal en de andere helft als opslag worden gebruikt. Wanneer je twee paarden stalt dan moet dit natuurlijk verdubbelt worden.

Steeds vaker hanteren paardenbezitters andere maten. De vraag naar grotere stallen neemt met de dag toe. Het is voor een paard heel belangrijk dat het probleemloos kan gaan liggen, rollen en rond kan lopen. Zo zorg je ervoor dat hij het gelukkigst is. En een gelukkig paard zorgt er ook voor dat de ruitersport gemakkelijker te beoefenen is. Geen hindernis te hoog als de band met jouw paard sterk is.