Gelukkig is schoon en veilig leidingwater over het algemeen vanzelfsprekend in de meeste Westerse landen. Toch kan het soms gebeuren dat het water dat je gebruikt niet helemaal zuiver is. Misschien heb je wel eens gehoord van de veteranenziekte, ook wel bekend als de legionella-ziekte. De kans op legionella is groter wanneer leidingen of apparaten in jouw huis voor langere tijd niet gebruikt zijn, bijvoorbeeld na je vakantie of voor een verhuizing. Hier lees je hoe je jouw water schoon en veilig houdt.

Belang van schoon water

Hoe vaak per dag maak je gebruik van water uit de leidingen? Waarschijnlijk zo vaak dat je er niet meer bij stilstaat. We kunnen eigenlijk niet meer zonder schoon en veilig leidingwater. Daarom is het van groot belang om wat vaker aandacht te besteden aan de kwaliteit van het water dat uit de kraan komt. Zeker wanneer je een tijdje niet thuis bent geweest of wanneer je een nieuw huis betreedt. Bij langere afwezigheid maak je namelijk geen gebruik van het water uit de kraan, waardoor het water voor lange tijd stilstaat en de kans op legionella toeneemt.

Hoe ontstaat legionella?

Legionella komt van nature voor in de grond en zoetwater, maar het vormt een probleem wanneer de aantallen groeien. Legionella kan snel groeien onder de juiste omstandigheden. Om zich te vermenigvuldigen heeft legionella stilstaand water nodig dat genoeg zuurstof en voeding bevat, zoals metalen. Het water heeft bij voorkeur een temperatuur tussen de 25 en 55 graden. Daarom is de kans op legionella groter in de zomer.

Hoe gevaarlijk is legionella?

Indien jouw leidingwater grote aantallen van de legionellabacterie bevat, dien je voorzichtig om te gaan met het water. Besmetting met legionella gebeurt via de longen. Je kunt dus alleen besmet raken wanneer je de besmette druppeltjes waternevel inademt. Wees dus extra alert op bijvoorbeeld de douche, het bubbelbad en de plantenspuit. Hoewel je misschien in eerste instantie zou denken dat je besmet kan raken met legionella door het drinken van water, is dat dus niet het geval. Het is niet gevaarlijk om besmet water te drinken. Verder is legionella ook niet overdraagbaar tussen mensen.

Gelukkig worden de meeste mensen niet direct ziek van een legionellabesmetting, maar er zijn een aantal risicogroepen:

  • Ouder dan 60 jaar.
  • Mensen met een lagere weerstand.
  • Rokers.
  • Stevige drinkers.
  • Mensen met astma.

Indien je ziek wordt van de legionellabacterie, wordt dat ook wel de veteranenziekte genoemd: een ernstige longontsteking.

Tips tegen legionella

Hoe zorg je er dan voor dat je thuis geen risico loopt op het inademen van de legionellabacterie? Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten:

  • Zet de boiler op 60 graden.
  • Spoel na de vakantie of voor de verhuizing alle kranen, de douche, de tuinslang, etc. door om het stilstaande water eruit te halen. Vergeet ook de plantenspuit en het opblaaszwembad niet!
  • Gebruik het warme en koude water minimaal één keer per week.
  • Reinig het bubbelbad, de douche en luchtbevochtigers regelmatig.

Tot slot is het goed om te weten dat je van apparaten waarbij de watertemperatuur regelmatig boven de 60 graden komt, zoals het koffiezetapparaat, geen legionella besmetting kan krijgen.