Steigerbuis is misschien wel het meest gebruikte materiaal door doe-het-zelvers van dit moment. Het is makkelijk te bewerken, relatief goedkoop in aanschaf en je kunt er werkelijk alle kanten mee op. Met steigerbuizen zal jouw klusproject gegarandeerd slagen. Maar wat nou als je een frequent klusser bent en je na ieder project weer wat steigerbuizen over hebt? Het zou zonde zijn om deze allemaal weg te gooien, maar te lang bewaren is eigenlijk ook geen optie. Wij hebben goed nieuws voor je. Want nu kan jij je klussersbrein echt in werking stellen. Creatief bouwen met steigerbuis is namelijk het leukste wat er is. Je creativiteit geheel de vrije loop laten en werken met de restmaterialen die in je schuur liggen. Maar hoe pak je dit precies aan?

Verzamel al het restmateriaal

Natuurlijk is het eerst belangrijk om de balans op te maken. Hoeveel restmateriaal heb je precies liggen? En zijn er nog voldoende buiskoppelingen aanwezig? Je kunt nog zoveel steigerbuis hebben liggen, maar als je geen koppelingen hebt kan je hier nog weinig mee. Gelukkig zijn buiskoppelingen van steigerpijp niet al te duur, waardoor je deze eventueel nog extra zou kunnen kopen. Koop dan niet direct teveel, anders ligt je opslagplaats direct weer vol.

Doe inspiratie op

Nadat je de balans hebt opgemaakt kan je op zoek gaan naar inspiratie. Dit kun je op verschillende manieren doen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een aantal meubelzaken af te struinen. Bekijk vooral het industriële aanbod. Hier heb je de grootste kans om stoere steigerbuizen meubels aan te treffen. Dat prikkelt direct je creativiteit. Geen zin of tijd om de deur uit te gaan? Dan is er online ook genoeg over steigerbuis te vinden. Er staan zelfs handige DIY’s online, inclusief benodigdhedenlijstje. Hierdoor weet je precies of je voldoende in huis hebt voor het project en kan je via een handig stappenplan de klus binnen mum van tijd uitvoeren. Klussen is nog nooit zo gemakkelijk geweest!

Denk ook aan de eventuele afwerking

Afhankelijk van de wijze waarop je de steigerbuizen gaat gebruiken, kan het ook slim zijn om over de eventuele afwerking na te denken. Wanneer je genoeg steigerbuis hebt liggen kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een kast samen te stellen. Dan is het wel zo leuk wanneer je ook steigerhout planken gebruikt om het geheel compleet te maken. Met enkel steigerbuis kun je een kast simpelweg niet geheel af maken. Bekijk daarom vooraf al of je nog voldoende restmateriaal in huis hebt liggen en wat je eventueel nog bij moet kopen.

Natuurlijk hoef je niet altijd grote meubels samen te stellen of steigerbuis af te werken. Het is ook mogelijk om de steigerbuizen in al hun glorie te gebruiken. Bijvoorbeeld als kapstok of kledingrek. Ontzettend sfeervol, stoer en ook nog eens gemakkelijk te realiseren!

Extra tip: koop niet direct extra materiaal, maar vraag eerst aan vrienden (en tevens frequente klussers) of zij misschien nog wat sloophout of buiskoppelingen hebben liggen. Vaak zijn zij maar al te blij om daar van verlost te worden en jij beschikt over een goedkope optie om de mooiste meubels samen te stellen.