De meeste kunststof meubels worden na verloop van tijd grauw en vervallen. Dit komt omdat de kleuren die in het kunststof zijn verwerkt al snel reageren met UV-straling van zonlicht, waardoor ze langzaamaan verdwijnen in een grauwe massa die er niet echt mooi uitziet. Gelukkig kan je kunststof verven, om op deze manier de meubels een nieuw leven in te blazen en er voor te zorgen dat ze nog een lange tijd meekunnen. Aangezien kunststof vaak enorm duurzaam is kun je dit trucje meerdere keren herhalen door de jaren heen, en op deze manier verrassend lang doen met dit type meubels. 

De juiste stappen voor het verven van kunststof

Je kunt echter niet zomaar wat verf op een kunststoffen meubel kladderen en hopen dat het blijft zitten: er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst het type kunststof: je kan namelijk niet al het kunststof verven, dus het is belangrijk dat je opzoekt of hetgeen dat je wilt verven ook geverfd kan worden met de verf die je wilt kopen. Vervolgens is het van belang dat je voor het kunststof verven het meubel eerst goed ontvet, zodat de verf goed kan hechten. Vervolgens moet je het grondig schuren: dit vergroot het oppervlak waaraan de verf zich kan hechten en zal dus leiden tot een mooiere en egale verflaag. Als laatste kun je nog stukken die je niet wilt verven afplakken. 

Daarna kun je gaan beginnen met het kunststof verven. Hiervoor moet je allereerst een laag primer aanbrengen: dit is een type verf dat als het ware bindmiddel vormt voor het kunststof en de uiteindelijke kleurverf. Let goed op dat je primer koopt die ook voor de kunststof geschikt is! Laat dit vervolgens lang genoeg drogen, zodat je zeker weet dat de volgende laag zich goed zal hechten. Daarna kun je de definitieve verf aanbrengen op het meubel, en na dit wederom goed te laten drogen ben je klaar! 

De juiste verf voor het verven van kunststof

Het is enorm van belang dat je er voor zorgt dat je de juiste soorten verf in huis hebt om te gaan kunststof verven. Kunststof is namelijk van nature een enorm glad materiaal, in tegenstelling tot de meeste andere ondergronden zoals hout en steen, waardoor het een behoorlijke uitdaging kan zijn om de verf goed te laten hechten. Gebruik daarom een grondverf van hoge kwaliteit, zodat je zeker weet dat de bindende laag aan beide kanten goed zijn werk kan doen. Voor de uiteindelijke laag kun je meestal een gewone houtlak of -verf gebruiken. Controleer wel voor de zekerheid of die ook echt samengaat met de gebruikte grondverf, zodat je niet halverwege voor nare verrassingen komt te staan. 

Welk type kunststof ? 

Zoals gezegd kan je niet zomaar alle typen kunststof verven.  Het is namelijk zo dat door het extreem gladde oppervlak van sommige soorten kunststof, zoals polyetheen, het bijna onmogelijk is om een grondverf goed te laten hechten, waardoor de rest van het feest niet door kan gaan. Het handigst is dus om vooraf te controleren van welk type kunststof het te verven meubel is gemaakt, en vervolgens even op te zoeken of het mogelijk is om dit te verven, en waar je dan op zou moeten letten. Als je verf gaat kopen bij een bouwmarkt kun je het ook aan het personeel vragen: zij hebben hier vaak veel verstand van en kunnen je dus goed op weg helpen!