Hier is een bijzonder feit dat je wellicht nog niet wist: lood is een van de eerste metalen die door de mens van nut is gemaakt! Het kent een geschiedenis die vele duizenden jaren teruggaat en is dankzij zijn unieke eigenschappen nog steeds niet uit onze samenleving verdwenen. Lood heeft een hoge dichtheid, is zacht en gemakkelijk smeltbaar, en heeft daardoor uiteenlopende toepassingen gevonden, van batterijen tot loden pijpen. Maar ook loden producten kennen een bepaalde levensduur, dus wat gebeurt er precies als ze aan vervanging toe zijn? Dan kan lood gewoon worden gerecycled! En dit is hoe het recyclingproces van oud lood precies in zijn werking gaat:

Inzameling

Het proces begint met oud lood inleveren. Een van de voorkomende bronnen van gerecycled lood is loodzuuraccu’s, die vaak worden gebruikt in voertuigen. Dit soort oude loden producten worden meestal verzameld door sloopbedrijven, autoreparatiewerkplaatsen en recyclingcentra.

Opslag en sortering

Inzameling betekent echter niet direct dat het recyclen van lood direct wordt gedaan –  oude producten van lood worden vaak tijdelijk opgeslagen in speciale faciliteiten, waar ze vervolgens gesorteerd worden op basis van hun loodgehalte en de mogelijk aanwezigheid van andere materialen die geschikt zijn voor recycling.

Voorbehandeling

Om lood te kunnen recyclen, is het meestal van belang dat andere materialen, zoals batterijbehuizingen en niet-metallische materialen verwijderd worden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de zuren in de batterijen afgetapt moeten worden, zodat ze op verantwoorde wijze worden afgevoerd of gerecycled.

Smelten

Wanneer de loodhoudende materialen bij elkaar zijn verzameld, worden ze vervolgens in een smeltoven geplaatst. Lood heeft een relatief laag smeltpunt (om precies te zijn: 327,5°C), wat betekent dat snel vloeibaar wordt. De mogelijke onzuiverheden die in het lood te vinden zijn, drijven naar de oppervlakte en worden zorgvuldig verwijderd.

Zuivering

Om gerecycled lood van hoge kwaliteit te produceren, wordt het onderworpen aan verschillende zuiveringsprocessen. Hiervoor zijn verschillende technieken die worden gebruikt, zoals vacuümdestillatie of elektrolytische zuivering. De methode die wordt gekozen, is afhankelijk van de gewenste zuiverheid.

Gieten voor hergebruik

Is het lood eenmaal gesmolten en gezuiverd, dan kan het worden gegoten om blokken, staven of andere gewenste vormen ervan te maken. Eenmaal afgekoeld en verhard kan het herhaaldelijk worden gerecycled zonder dat de kwaliteit afneemt.

Met andere woorden, het betekent dat het lood dat vandaag uit een oude autobatterij wordt gehaald, morgen kan worden gebruikt om een nieuwe te maken!