Iedereen in Nederland heeft of krijgt er wel mee te maken: woonlasten. Voor veel mensen zijn woonlasten een hoge kostenpost. Gelukkig zijn er manieren om deze lasten te drukken. In dit artikel worden een aantal van deze manieren besloten. Zo houdt u wat meer geld over, wat u kunt besteden aan leukere dingen dan aan uw woonlasten.

Besparen op de huur of hypotheek 

Allereerst huurhuizen. De meeste mensen die een huis huren denken dat hier niet op te besparen valt. Het bedrag staat immers vast. U moet elke maand hetzelfde bedrag overmaken. Toch is dit niet helemaal waar. Het is weldegelijk mogelijk om te besparen op de huur. Sommige mensen komen namelijk in aanmerking voor huurtoeslag. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd. Mensen die een laag inkomen hebben en die een huis huren met een niet te hoge huurprijs komen ervoor in aanmerking. Zoek dit dus goed uit en wie weet krijgt u wel een vergoeding. 

Huurprijzen blijven maar stijgen. Toch mogen huurprijzen niet te hoog worden. Verhuurders kunnen niet zomaar vragen wat ze ervoor willen hebben. Gelukkig is er een organisatie genoemd de huurcommissie die ervoor zorgen dat de huurprijzen niet te hoog worden. 

Met een hypotheek heeft u 2 keuzes om wat extra te besparen. Zo kunt u een hypotheek vervroegd aflossen. Hierdoor betaalt u minder rente. Let wel op een eventuele boete voor vervroegd aflossen. Daarnaast kunt u een hypotheek oversluiten naar een andere aanbieder. Soms kan dit een aardig zakcentje schelen. Zoek dus goed uit of u ergens goedkoper uit bent met betrekking tot uw hypotheek.

Besparen op verzekeringen 

De meeste mensen letten niet goed op bij het afsluiten van een verzekering. Zo kiezen ze vaak voor een verzekering die op het eerste gezicht goedkoop lijkt, maar waar uiteindelijk toch veel kosten aan verbonden zijn. Dit is zeker het geval met een woonverzekering en opstalverzekering. Zoek dus goed uit hoe het zit, voordat u een verzekering afsluit. Het is bijvoorbeeld een mogelijkheid is om een opstalverzekering via overstappen.nl te vergelijken. Hier kunt u namelijk alle info vinden over het afsluiten van de juiste opstal verzekering. Voor veel mensen is het ook een goed idee om een woonverzekering af te sluiten. Een woonverzekering is een meer uitgebreide verzekering. Ook is het een mogelijkheid om uw woonverzekering via overstappen.nl te vergelijken.

Besparen op energie 

Ook is het mogelijk om te besparen op energie in huis. Veel huishoudens verbruiken onnodig veel energie. Er zijn een aantal manieren om deze energiekosten te drukken. Dit is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. 

Energie bespaart u het makkelijkst met de verlichting. Zet verlichting wat vaker uit als het niet nodig is dat het aan staat. Maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke verlichting. Als u dan toch verlichting aan doet gebruik dan LED-verlichting. Dit is verreweg de meest zuinige verlichting. 

Zorg er voor dat u uw apparaten niet op stand-by laat staan. Als apparaten op stand-by staan gebruiken ze namelijk nog steeds energie. Schakel apparaten dus helemaal uit als u ze niet gebruikt.